Noord-Veluwe

'Rot op van mijn land', denkt Annelies als er wéér een helikopter overvliegt

Defensie oefent geregeld boven Gelderland met Chinooks.
Defensie oefent geregeld boven Gelderland met Chinooks. © ANP
OOSTERWOLDE - Het aantal klachten over laagvliegende helikopters van Defensie op de Veluwe en in het Rivierengebied is het afgelopen jaar fors toegenomen. Uit vlieggebied Veluwe/Randmeren kwamen 57 procent meer klachten, voor gebied Maas/Waal geldt een toename van 22 procent, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Luchtmacht. Eén van de klagers zegt dat ze af en toe 'knettergek' wordt van de helikopters. "'Rot op van mijn land', denk ik weleens."
De cijfers komen uit een jaarlijks geluidsrapport van de Koninklijke Luchtmacht. Het aantal meldingen op de Veluwe steeg van 83 naar 130, in het Rivierengebied was een toename van 524 naar 637. Een verklaring voor de toename van klachten heeft Defensie niet, laat een woordvoerder van verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat weten.
Wel zegt hij dat de Luchtmacht de oefenvluchten van helikopters spreidt door Nederland. "Bij grote oefeningen wordt uitgebreid gecommuniceerd met de betrokkenen door krantenberichten, Twitter en belangengroepen zoals natuurverenigingen en LTO."
Bekijk hier het aantal klachten van de afgelopen vijf jaar op de Veluwe en in het Rivierengebied.

'Het voelt als pesten'

Iemand die veel last heeft van de oefenvluchten, is Annelies van den Brink-van Dijk uit Oosterwolde. Zij heeft vorig jaar meerdere klachten en een schadeclaim ingediend, toen helikopters dicht boven haar paarden vlogen. Eén drachtige merrie heeft zelfs een miskraam gehad, die Annelies wijt aan stress door de helikopters.
"Het dier is enorm geschrokken van de bulderende machines en daardoor is haar zwangerschap mislukt. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor een paard. Dat heeft mij ook enorm aangegrepen." De kosten van de miskraam lopen volgens haar op tot enkele duizenden euro's. "Er komt veel kijken bij het zwanger maken van een paard", legt ze uit.
Defensie stuurde vervolgens een dierenarts om naar de merrie te kijken. "Die arts vond natuurlijk niet dat de miskraam lag aan het laagvliegen. Dus de schadeclaim werd afgewezen. Zo kan ik ook wel onderzoek doen", verzucht ze.
Merrie Fanny van Annelies. Het ras is 'Groninger Paard.'
Merrie Fanny van Annelies. Het ras is 'Groninger Paard.' © Annelies van den Brink
Ook een incident met haar vierjarige zoontje is ze nog niet vergeten. "Hij was buiten aan het spelen, toen er opeens een helikopter opdook en even bleef hangen. Dat ging met heel veel lawaai. Hij is enorm geschrokken. Terecht natuurlijk, want dit is niet grappig." Ook toen diende Annelies een klacht in bij Defensie. "Daar heb ik ook niks meer van gehoord. Ik had het op prijs gesteld als iemand langs was gekomen om uit te leggen waarom ze zo laag vliegen, maar dat was te veel gevraagd."
Ze mogen hier op grasspriethoogte vliegen, heeft iemand mij ooit verteld
Al met al voelt Annelies zich totaal niet serieus genomen door Defensie. "Ze hebben geen idee hoe vervelend het laagvliegen is. We hebben er enorm veel last van. Het geluid is oorverdovend en je weet ook nooit wanneer ze komen. Ze mogen hier op grasspriethoogte vliegen, heeft iemand mij ooit verteld. Dat neemt Defensie heel letterlijk en dat doen ze altijd precies rond mijn huis. Soms denk ik: Rot op van mijn land", zegt ze gekscherend. "Het voelt af en toe echt als pesten", besluit ze.

Feiten

Defensie kan niet op deze individuele zaak ingaan, maar zegt wel dat het niet de intentie is mensen lastig te vallen. Over schade meldt de woordvoerder het volgende: "Het is ons doel schades zo snel mogelijk af te handelen. Na ontvangst van een schadeclaim wordt er een onderzoek gedaan naar de feiten. Vervolgens wordt bepaald of Defensie de schade moet vergoeden. De onderzoeken worden, afhankelijk van het soort schade, gedaan door mensen die expertise op dat terrein hebben. Als wij die mensen zelf niet binnen Defensie hebben, huren wij ze extern in."
[infobox:]