Arnhem en omstreken

Het is rond: Arnhem heeft een uiterst linkse coalitie met zes partijen

Het Arnhemse stadhuis.
Het Arnhemse stadhuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt zijn eruit in Arnhem. Vanmiddag presenteren de zes partijen hun coalitieakkoord en het wethoudersteam. Daarmee heeft de Rijnstad een zeer linkse zespartijencoalitie. Volt en Partij voor de Dieren krijgen voor het eerst in de partijhistorie ergens bestuurlijke verantwoordelijkheid.
De wethouders zijn Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks), Paul Smeulders (GroenLinks), Nermina Kundić (D66), Bob Roelofs (Arnhem Centraal), Marco van der Wel (Partij voor de Dieren), Mark Lauriks (PvdA) en Maurits van de Geijn (Volt). Drie van de zeven komen van buiten de stad. Na zijn rol als informateur en formateur, neemt oud-Kamerlid Smeulders nu ook zelf plaats in het nieuwe college.

Miljoenen naar klimaat

Er wordt flink ingezet op klimaat en armoedebeleid. Zo wordt er 15 miljoen euro uitgetrokken voor een klimaatfonds en 12,5 miljoen euro voor een klimaatadaptatiefonds. Voor de bestrijding van energiearmoede wordt 10 miljoen euro uitgetrokken. Naar 'bestaanszekerheid' gaat 2 miljoen euro per jaar.
Ook komt er een 'stadsontwikkelfonds' van 10 miljoen euro om bijvoorbeeld meer sociale huurwoningen te realiseren of de openbare ruimte te vergroenen.

Gratis grofvuil ophalen

Voor de opvang en integratie van vluchtelingen en statushouders wordt in totaal een half miljoen euro per jaar uitgetrokken. Verder wordt er een cultureel centrum in Arnhem-Zuid geambieerd. Het bedrag daarvoor loopt op tot een miljoen euro per jaar. Voor digitalisering en digitale dienstverlening wordt eenmalig 2 miljoen euro gereserveerd.
Het plan is dat Arnhemmers twee keer per jaar gratis hun grofvuil op kunnen laten halen, dat kost jaarlijks 750.000 euro. Het herinvoeren van diftar, het betalen per afvalzak, wordt door de partijen niet uitgesloten als de burger niet goed genoeg zijn afval gaat scheiden. De tippelzone zal open blijven, zolang de sekswerkers die daar nu een vergunning voor hebben er gebruik van willen maken.

Lasten voor inwoners stijgen

Om dat allemaal te bekostigen zullen de lasten voor de inwoners stevig stijgen. Zo wordt de belasting voor huizenbezitters (ozb) elk jaar met vijf procent verhoogd. En via de afvalstoffenheffing wil de coalitie uiteindelijk 2,7 miljoen euro per jaar extra bij de burger ophalen. Parkeren wordt duurder, 50 eurocent per uur. Een aantal gemeentelijke spaarpotjes worden leeg getrokken, en er wordt gerekend op meer inkomsten van het Rijk dan eerder gecalculeerd.

Zie ook: