Gelderland

Hondenbelasting: dit is waar en waaróm we het betalen - en hoeveel

Hondeneigenaren in Nederland betalen hondenbelasting, als hun gemeente die tenminste heft.
Hondeneigenaren in Nederland betalen hondenbelasting, als hun gemeente die tenminste heft. © ANP
AALTEN - Belasting betalen omdat je een hond hebt: in Aalten vinden ze dat niet meer van deze tijd en willen ze ervan af. Van de 177.000 euro die vorig jaar in dit potje voor hondenbeleid kwam, werd slechts 20.000 euro daadwerkelijk gebruikt om de kosten mee te dekken. In onze provincie zijn de verschillen groot. Hoe komt dat en waarom heft een gemeente eigenlijk 'blaftaks'?
Als Aalten daadwerkelijk gaat stoppen met de hondenbelasting, past dat in het beeld van de regio. In de Achterhoek heffen namelijk maar weinig gemeenten hondenbelasting. Berkelland en Bronckhorst deden het zelfs nog nooit, sinds de gemeenten in 2005 hun huidige vorm kregen.
Een woordvoerder van de gemeente Berkelland zegt alleen te kunnen gissen naar het hoe en waarom. "Misschien is dat destijds een politieke afweging geweest", zegt ze, "is het niet nodig geacht of niet belangrijk genoeg geacht om in te voeren. Ja, het levert iets op, maar het heffen en controleren kost ook geld."

Sinds wanneer wordt hondenbelasting geïnd?

Sinds wanneer heffen onze gemeenten eigenlijk hondenbelasting? Tobias Holtman van de ChristenUnie in Aalten noemde het deze week 'iets uit de middeleeuwen' en zei dat het in die tijd nodig was in de strijd tegen hondsdolheid.
Is dat zo? Rudolf Bosch, streekarchivaris van de Noordwest-Veluwe, promoveerde op de middeleeuwse stadsrekeningen in Gelderland. Hij is nergens tegengekomen dat de hondenbelasting zijn oorsprong kent in de middeleeuwen. Bosch sluit niet uit dat het in grote Europese steden als Londen, Parijs en Constantinopel destijds gangbaar was om geld te heffen op het hebben van honden, maar in het toenmalige Gelre is hij het nergens tegengekomen. De waarheid ligt dus vermoedelijk ergens in het midden.
De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. Het hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken), al kiezen sommige gemeenten hier wel voor.
Hondenbelasting heffen is geen verplichting voor gemeenten. Cijfers van het CBS uit 2020 lieten zien dat 193 van de 355 gemeenten dat deden. In onze provincie heffen gemiddeld twee op de drie gemeenten de taks. De onderlinge verschillen in hoogte zijn groot. Inwoners van Nijmegen zijn al jaren duur uit. Zij tikken dit jaar 122 euro af voor de eerste hond - en 183 euro voor iedere hond die daar nog bij komt. In Doetinchem ben je voor zo'n 25 euro per hond wel klaar.

De gemeenten mogen het zelf bepalen

Waar komen die verschillen vandaan? De gemeenten weten het zelf ook niet: ze mogen het zelf inkleuren en hoeven geen rekening te houden met een minimum- of maximumbedrag. Zevenaar rekent zijn inwoners zo'n 69 euro per hond voor. In het verkiezingsprogramma van alle partijen stond dit jaar afschaffing als speerpunt, nadat de oppositiepartijen het al jaren voorstelden. Het ligt nog altijd op tafel als punt van discussie en komend najaar wordt het besproken tijdens de begrotingsbehandeling.
Of de hondenbelasting er ooit helemáál aan gaat, is koffiedik kijken. Een jaar geleden sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor afschaffing van de hondenbelasting, na een burgerinitiatief dat 60.000 keer werd getekend. Toch kwam het niet zover. De Kamer besloot uiteindelijk dat er eerst een onderzoek moest komen naar de financiële gevolgen.
Hoe hoog is de hondenbelasting in jouw gemeente? Je ziet het op onderstaande kaart van LocalFocus: