Gelderland

Politie boekt 'groot succes' in strijd tegen spam-smsjes

Michel de Roos van de politie Oost-Nederland.
Michel de Roos van de politie Oost-Nederland. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het cybercrimeteam van de politie in Oost-Nederland heeft een 'groot succes' geboekt met het platleggen van een online netwerk dat malware (FLuBot) verspreidt. Bij het onderzoek waren elf landen en Europol betrokken, maar de techniek waarmee het netwerk is platgelegd is bedacht vanuit Apeldoorn.
10.000 telefoons in Europa waren gekoppeld aan het criminele netwerk. De politie heeft die telefoons kunnen loskoppelen en er zo voor kunnen zorgen dat er dus geen persoonlijke gegevens meer buitgemaakt kunnen worden via het zogeheten FluBot.
Hoe werkt FluBot?
Je krijgt op je telefoon een sms met een downloadlink, bijvoorbeeld uit naam van een pakketbezorger die zegt dat jij je pakketje hebt gemist. Als je dan op die link klikt, wordt er een app geïnstalleerd. Die app kan je vervolgens niet openen en niet meer verwijderen. FluBot heeft op dat moment volledige controle over je telefoon. Geïnfecteerde telefoons sturen ook weer sms'jes door om andere telefoons te besmetten. Ondertussen probeert FluBot inlog-, contact- en persoonsgegevens van je te stelen.
De politie heeft met het platleggen van het netwerk ook ruim 6.500.000 spam-sms'jes per week kunnen voorkomen. Daardoor zijn een hoop slachtoffers nu bespaard gebleven.

Geen aanhoudingen

De politie zegt geen aanhoudingen te hebben verricht. "Het onderzoek was gericht op het platleggen van het netwerk. We zijn niet gestart bij het zoeken van de verdachten. We hebben er nu eerst voor gezorgd dat dit stopt voor de burger. Hoewel de actie nog altijd gemonitord wordt, denken we niet dat de criminelen vanaf morgen weer verder kunnen gaan met hun activiteiten en weer 10.000 telefoons kunnen besmetten", vertelt Michel de Roos als hoofd van de politie-eenheid Oost-Nederland.
Met de techniek die nu is ontwikkeld door het cybercrimeteam in Oost-Nederland wil de politie zich ook gaan richten op andere netwerken. Daarom kunnen zij niet vertellen hoe de operatie precies is verlopen. "Wel is dit een enorm groot succes, waar we heel trots op zijn."

Slachtoffers?

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn van FluBot. Ook niet hoeveel Gelderlanders er getroffen zijn. "Er zijn zeker slachtoffers in Oost-Nederland, maar doordat de lijsten met persoonsgegevens door criminelen verkocht worden, merken burgers er misschien niet direct wat van. Wel kan het zijn dat over een langere tijdsperiode gebruik wordt gemaakt van hun persoonlijke gegevens. Als men dat merkt, volgen pas de aangiftes", vertelt De Roos.
Wat moet ik doen als ik FluBot op mijn telefoon heb?
Bekijk eerst of de app wel degelijk malware is. Als u op de app klikt en hij opent niet, dan is het vermoedelijk malware. Ook als je de app probeert te verwijderen en je krijgt een foutmelding, dan is het vermoedelijk malware. Wilt u er zeker van zijn dat je toestel schoon is? Zet het dan terug naar de fabrieksinstellingen.