Achterhoek / Arnhem en omstreken

Man (47) voor de rechter in grote ontuchtzaak met tientallen slachtoffers

De man daagde kinderen met een (listige) smoes uit om bepaalde handelingen te verrichten.
De man daagde kinderen met een (listige) smoes uit om bepaalde handelingen te verrichten. © Pxhere
ZUTPHEN - Een 47-jarige man uit Arnhem zou zeker negentien kinderen hebben bewogen om ontucht te plegen en van hem te dulden. Donderdag moet hij zich daarvoor verantwoorden voor de rechtbank in Zutphen.
De Arnhemmer wordt verdacht van tientallen incidenten, waarbij hij jonge jongens met een (listige) smoes uitdaagde om bepaalde handelingen te verrichten. Dit zou gebeurd zijn tussen 2014 en 2020, in de wijde regio. Onder meer in Doetinchem, Ede, Nunspeet, Arnhem en Nijmegen deden ouders aangifte. Maar ook van buiten de provinciegrenzen kwamen meldingen: uit Goor, Deventer, Eindhoven en Amersfoort.

Over een vuurtje plassen

De kinderen werden op straat benaderd, waarbij de man volgens de aanklager steeds dezelfde truc gebruikte om hen te lokken. Hij zou bezig zijn met het uitzetten van een speurtocht voor bange en verlegen kinderen, en vroeg de slachtoffers of ze daarbij wilden helpen. Daarna vroeg hij hen of ze een goede verstopplek wisten.
Vervolgens daagde hij hen uit tot uitplassen van een vuurtje of het plassen in een flesje. De verdachte had een tip waardoor je verder en hoger zou kunnen plassen. Zo zou hij de kinderen ertoe hebben aangezet om zichzelf te betasten, wat de man demonstreerde door zichzelf te bevredigen. Als de kinderen hem nadeden, maakte hij volgens het Openbaar Ministerie stiekem naaktfoto's.

Beeldmateriaal op computer

Dit en ander beeldmateriaal is aangetroffen op de computer van de verdachte. Naast ontucht wordt hem ook het bezit, vervaardigen en het verspreiden van kinderporno ten laste gelegd.
De leeftijden van de slachtoffers variëren. De jongste kinderen waren tussen de 3 en de 9 jaar toen het misbruik plaatsvond: de oudsten tussen de 11 en 15 jaar.
Vanmiddag hoort de verdachte welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist.