Gelderland

90.000 extra woningen in Gelderland 'om starters en doorstromers kans te geven'

De provincie wil ruim 90.000 nieuwe woningen bouwen.
De provincie wil ruim 90.000 nieuwe woningen bouwen. © ANP.
ARNHEM - De provincie Gelderland wil in de komende acht jaar 90.000 woningen bijbouwen. Daarbij gaat het om 45.000 tot 60.000 betaalbare koop- en huurwoningen.
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting vroeg aan alle provincies hoeveel woningen er gebouwd zouden kunnen worden. Landelijk moeten de komende jaren 900.000 extra woningen komen.
Gelderland wil met de versnelling van de woningbouw de boel vlot trekken. "Hiermee willen we starters en doorstromers in Gelderland weer een kans geven op een betaalbare woning", aldus gedeputeerde Peter Kerris.
Met betaalbaar bedoelt de provincie: sociale huur, middenhuur en koopwoningen onder de NHG-grens. Die ligt op 355.000 euro.
Waar die woningen gaan komen is nog niet bekend, de komende weken overlegt de provincie met gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen.

Oplopende bouwkosten

Overigens verwacht Gelderland wel actie van het Rijk. Zo is er meer stikstofruimte nodig, moeten er meer ambtenaren bij gemeenten komen en moet het Rijk meebetalen.
Dat komt vooral door de zogenoemde 'onrendabele top'. Door de opgelopen bouwkosten kan een woning niet gebouwd worden voor een bedrag wat een starter kan betalen.

Bereikbaarheid

Ook wil de provincie dat het Rijk investeert in de bereikbaarheid. Als voorbeeld wordt de Rijnbrug genoemd. Die wilde de provincie gaan verbreden, maar de kosten werden voor Gelderland te hoog waardoor de stekker eruit werd getrokken.
De deur bleef overigens wel op een kier staan, mits het Rijk gaat meebetalen.
Zie ook: