Rivierengebied

Komst woonunits op omstreden terrein zorgt voor ophef in Tiel

Raadslid Ünal Sözen bij het Duijtsterrein met de chalets
Raadslid Ünal Sözen bij het Duijtsterrein met de chalets © Omroep Gelderland
TIEL - Omwonenden van de Bulkweg in Tiel kijken met argusogen naar de komst van woonunits op het voormalige terrein van sloperij Duijts. Het terrein is genoemd als locatie voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Daarover is veel te doen in de stad.
Begin dit jaar is het terrein gekocht door Kafra Housing. Dat is een bedrijf dat tijdelijke woningen realiseert. Het is gelieerd aan Otto Workforce, een groot uitzendbureau van arbeidsmigranten.
Dinsdag verschenen er ineens vrachtwagens met zogenoemde Mobile Homes op het uitgestrekte Duijtsterrein. In een brief aan de omwonenden laat het bedrijf weten dat deze bedoeld zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen elders in het land. Het terrein zou gebruikt worden als tijdelijke opslag.

'Opmaat naar huisvesting'

Maar raadslid Ünal Sözen werd direct gebeld door bezorgde omwonenden, vertelt hij. "Zij denken dat dit een opmaat is naar de definitieve komst van een polenhotel", zegt hij. "Of voor het huisvesten van vluchtelingen. Die indruk heb ik ook. Het terrein is verhard, er worden woonunits neergezet. Als raadslid zou je daar toch over geïnformeerd moeten worden? Wat is de visie, wat zijn de afspraken?"
Het raadslid ging woensdag ter plekke om de situatie vast te leggen. Hij wil er vragen over stellen in de raadsvergadering.

'Geen plannen voor bewoning'

De gemeente Tiel bevestigt de lezing van Kafra: het betreft opslag voor projecten elders in Nederland. Opslag is -in tegenstelling tot wonen- ook een functie die binnen de huidige regels van het bestemmingsplan past. Volgens de gemeente is er op dit moment geen sprake van plannen om op deze locatie bewoning mogelijk te maken.
Het bedrijf benadrukt dat de chalets hier op geen enkele manier zullen worden bewoond, maar wel goed worden bewaakt. Wat betreft de toekomst van het terrein worden 'verschillende ontwikkelmogelijkheden onderzocht', meldt Kafra. Het terrein zou mogelijk meerdere functies krijgen.

Zie ook: