Rivierengebied

Boom ontploft en veroorzaakt ravage in Culemborg: 'Onze auto is doorboord'

Een van de beschadigde auto's in Culemborg.
Een van de beschadigde auto's in Culemborg. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
CULEMBORG - In Culemborg is dinsdagavond een ravage ontstaan doordat de bliksem insloeg in een boom. De boom - van een meter of 20 hoog - klapte door de bliksem uit elkaar en beschadigde woningen en auto’s in de omgeving. "Het hout lag door de wijk heen", zegt een bewoner.
De bliksem sloeg dinsdag rond 19.15 uur in op de hoek van de Burgemeester Schorerlaan en Heinsiusstraat. Door de klap vlogen grote stukken hout in de rondte. Auto’s raakten beschadigd, ruiten van woningen sneuvelden en ook vielen er dakpannen naar beneden. In de voortuin van een woning kwamen de tegels omhoog.
Beelden van de ravage en reacties uit de buurt:
Boom ontploft na blikseminslag in woonwijk Culemborg
Volgens een van de bewoners onweerde het nauwelijks. "Er was één blikseminslag en die raakte gelijk de boom voor ons huis", zegt Mieke. "De wortelkluiten en trottoirbanden lagen vijf meter verderop. Zelfs tot 50 meter in de buurt. Onze auto is doorboord en total loss denk ik, en we hebben kapotte ramen en in de tuin schade."
Het kwam als donderslag bij heldere hemel
"We schrokken ons echt te pletter", zegt buurtbewoner Roger. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, echt bizar. Ik zat met mijn vrouw tv te kijken en het leek alsof er een vuurbal doorheen ging. Alles ging gelijk uit."
Buiten was er behoorlijk wat paniek, zegt hij. "Alles lag overhoop."
Hoe kan een boom ontploffen?
Bij een blikseminslag komt veel energie en warmte vrij. Als de bliksem inslaat in een boom, koken de sappen in die boom binnen één seconde, schrijft weervrouw Helga van Leur op haar website. “De sapstroom wordt ineens stoom en dat zet met een enorme knal uit. Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd en dat veroorzaakt als het verkeerd gaat een hoop ellende. Zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt.”