Achterhoek

Aalten wil af van de hondenbelasting: 'Dit komt nog uit de middeleeuwen'

Aalten wil af van de hondenbelasting
Aalten wil af van de hondenbelasting © ANP
AALTEN - De gemeenteraad van Aalten wil af van de hondenbelasting. In de komende vier jaar moet het bedrag dat hondenbezitters nu nog betalen stapsgewijs worden afgebouwd. Een motie van het CDA en de ChristenUnie werd dinsdagavond aangenomen.
In 2021 was de opbrengst van de hondenbelasting in Aalten nog 177.000 euro. Een klein deel daarvan, 20.000 euro, was gereserveerd voor de feitelijke kosten van de honden. De rest van het bedrag verdween in de algemene reserve van de gemeente. Nu wil de gemeenteraad dat de hondenbelasting de komende vier jaar in fases wordt afgeschaft.

'Dit is niet meer uit te leggen'

“De hondenbelasting komt nog uit de middeleeuwen en was nodig in de strijd tegen hondsdolheid”, zegt fractievoorzitter Tobias Holtman namens de ChristenUnie. “Dat is nu niet meer uit te leggen. Daarnaast wordt een groot deel van het geld dat binnenkomt uit de hondenbelasting in andere zaken gestoken.”
Wethouder Ted Kok wil zijn best doen om het afschaffen van de hondenbelasting te bewerkstelligen, maar kan daarin nog niets beloven. “We zijn nog teveel afhankelijk van de inkomsten die we krijgen vanuit het Rijk. “, zegt Kok.
“Ik heb nu nog geen idee wat we als gemeente krijgen vanuit de Meicirculaire. Dat gaat normaal gesproken om miljoenen. Als we de begroting niet sluitend krijgen hebben we de inkomsten vanuit de hondenbelasting toch nog nodig”, aldus Kok.

VVD stemt als enige tegen

VVD stemde als enige partij tegen de motie. “De rekening komt straks bij de huiseigenaren terecht”, zegt Gerbert Navis. “Een gemiddeld huishouden gaat vijftien euro per jaar extra betalen. Het houden van een hond is een vrije keuze, misschien wel een luxe. Anders is dat voor een woning."