Arnhem en omstreken

'13-jarigen met 80 bolletjes op zak', Arnhem maakt vuist tegen drank en drugs op school

Burgemeester Ahmed Marcouch tekent als eerste de samenwerkingsovereenkomst.
Burgemeester Ahmed Marcouch tekent als eerste de samenwerkingsovereenkomst. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Klassen waar meer dan de helft van de leerlingen blowt en waar dealen heel normaal is. In Arnhem wordt steeds meer drank en drugs gebruikt in en rond scholen. Om hier gezamenlijk een vuist tegen te maken, hebben het onderwijs, politie, de gemeente en jongerenwerkers woensdagmiddag een akkoord getekend op het Arnhemse Beekdal Lyceum
Ook de handel in verdovende middelen en leerlingen die afglijden richting de criminaliteit moeten worden aangepakt. Incidenten met 'alcohol en drugs in het spel' stapelden zich op, zag rector Niels van der Graaff van het Beekdal Lyceum. "Dat hebben we met elkaar benoemd", vervolgt hij. Dat leidde via de media tot de nodige commotie, die het Arnhemse onderwijs bewust zocht. De drugsproblematiek op de scholen leidde zelfs tot Kamervragen.

Pluim voor de schoolbesturen

Burgemeester Ahmed Marcouch roemt de openheid van de schoolbesturen om de problemen juist te benoemen in plaats van te ontkennen uit angst voor imagoschade. Dat gaf volgens hem de start voor een gezamenlijk programma, waar woensdag de krabbels onder werden gezet.
Bekijk hier hoe de betrokken partijen erover denken:
We komen jongeren van 13 of 14 jaar oud tegen met tachtig bolletjes op zak, weet Marcouch. "Kun je dan als school zeggen: dat is allemaal bij Velperpoort (station in Arnhem, red.) geweest, dus we don't care?", vraagt de burgervader retorisch. Hij noemt het 'moedig' dat de scholen naar voren stappen en hun veiligheidsissue erkennen. "Veiligheid is de basis om leerlingen aan te zetten tot leren en creativiteit. Om te worden wat je wilt worden en te kunnen zijn wie je bent."

'Medische beelden door blowen'

Zo werd het steeds moeilijker om leerlingen nog naar school te krijgen, vervolgt Van der Graaff. "Het verzuim liep heel erg op. We zagen veel leerlingen van het schoolplein verdwijnen, die dan langer weg waren. En met name in de bovenbouw ontstonden medische beelden die zijn gelinkt aan veel blowen." Ook de percentages leerlingen die zelf in onderzoeken aangaven 'behoorlijk te drinken en blowen', zag hij oplopen. Toen 'was de maat wel vol', constateerde de rector.
Volgens de gemaakte afspraken gaat elke school in Arnhem nu een team inrichten dat zich met deze problematiek bezighoudt, weet Van der Graaff. Ook komen er jaarlijkse bijeenkomsten die ervoor moeten zorgen dat het onderwerp 'op de radar blijft' en om van elkaar te leren. Bovendien maken de 'hele korte lijnen naar de politie' volgens hem dat er sneller wordt gereageerd. "Dus in en om de scholen is het al veiliger geworden."

'13-jarigen zorgen voor problemen'

Ook in de wijken wordt veel 'jeugd met problemen' aangetroffen, vertelt Erik Bomhof, teamchef van de politie in Arnhem-Zuid. Hij herkent de noodkreet van de scholen. In uitgaansgelegenheden en op festivals ziet hij 'heel veel drank- en drugsgebruik'. "We hebben overlastmeldingen te over." Rondom voetbalwedstrijden ziet Bomhof 13- en 14-jarigen die 'voor de problemen zorgen'. "Dat had ik nog nooit gezien. Dat is echt iets van de laatste jaren."
Het is dan ook goed dat de partijen meer gaan samenwerken om vroeger te signaleren, meent Bomhof. De rol van de politie is daarin 'het sluitstuk'. "Maar als het echt fout gaat, moeten we ook repressief kunnen optreden." Zo was er een jongen die over de schreef ging en als maatregel nu naar de wijkagent moet om daar vervolgens een presentatie over te geven aan zijn klas, vertelt Bomhof. Ook is er een speciale 'jeugdagent'.
Wat Bomhof in de toekomst nog graag zou zien, is dat er 'een loket wordt georganiseerd' voor de wat zwaardere gevallen. "Die moeten niet overal hoeven shoppen. We moeten regelen dat zij op één plek terecht kunnen en één aanspreekpunt hebben."
Sociale veiligheid is enorm van belang voor leerlingen, weet onderwijsbestuurder Erika Diender. Wat er volgens haar vanaf nu gaat veranderen, is dat de partijen elkaar 'heel snel kunnen vinden'. "Dat we weten wat we aan elkaar hebben en frequent contact hebben. Dus als er ergens iets is, kunnen we heel snel schakelen. Dat is gewoon heel fijn als er een probleem is." Dat moet leerlingen terugbrengen in een veilige situatie of zelfs voorkomen dat ze in een onveilige situatie komen.

'Pubers zoeken grenzen op'

Pubers zoeken de grenzen op, realiseert Diender. "Dat hoort erbij. En waar je grenzen opzoekt, is er ook een risico dat je er overheen gaat. Dan kan er van alles gebeuren." Maar pubers moeten ook geholpen worden om 'ho' te zeggen, vult Van der Graaff haar aan. "Op die manier willen wij ze weerbaarder maken en beter toegerust op de maatschappij." Ook ouders moeten daarin worden meegenomen, vindt hij. "Vaak constateerden we dat we elkaar eerder over zaken hadden moeten informeren."
Diender snapt dat het voor ouders met kinderen in een puberleeftijd 'best wel eens schrikken is'. "Je vraagt je af wat ze allemaal doen en of je er nog controle over houdt." Dan is het volgens haar prettig dat je ook met school in gesprek kunt. "Om te zorgen dat je kinderen 'een beetje goed die puberteit doorkomen' en hun school afmaken."

Zie ook: