Rijk van Nijmegen

De Vierdaagsekruisjes liggen klaar: 'De duurste kost 1500 euro'

Alle ruim 44.000 beloningen worden bewaard in een medaillekamer.
Alle ruim 44.000 beloningen worden bewaard in een medaillekamer. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Terwijl wandelaars zich suf trainen voor de Vierdaagse is de organisatie van het wandelevenement volop bezig met alle voorbereidingen. Het regelen van de Vierdaagsekruisjes kan inmiddels worden afgevinkt. Sinds dinsdagmiddag liggen de ruim 44.000 beloningen klaar voor alle deelnemers die de wandeltocht met succes volbrengen.
“We zijn heel blij dat na twee jaar geen Vierdaagse we de beloningen weer in huis hebben. Daarmee wordt echt tastbaar dat het evenement dichterbij komt. Dan neemt ook de gezonde spanning bij iedereen toe en begint het toeleven naar de Vierdaagse”, vertelt Hanneke Burgers van de Vierdaagse.

Kostbaar

Met een bus vol dozen arriveerde de producent van het felbegeerde Vierdaagsekruis en de daarbij behorende cijfertjes dinsdagmiddag bij het hoofdkantoor van het grootste wandelevenement ter wereld. De beloningen, die in totaal een waarde hebben van 300.000 euro, worden zorgvuldig bewaard in een speciale medaillekamer. “De kamer is goed beveiligd, want het is niet zomaar iets wat hier ligt. De duurste medaille, die voor wandelaars die minimaal zeventig keer de Vierdaagse hebben uitgelopen, kost 1500 euro”.
Bekijk de beelden hieronder.
De 44.000 beloningen liggen klaar voor de lopers

‘Dit is waar we het voor doen’

Hanneke en haar collega’s zijn de komende tijd nog regelmatig in de medaillekamer te vinden. “In aanloop naar de Vierdaagse gaan we kijken of er geen oneffenheden op de beloningen zitten en alles sorteren op nummer en soort beloning. In de loop van de Vierdaagseweek gaan ze richting de Wedren, zodat de beloningen aan het eind van de vierde wandeldag aan succesvolle deelnemers overhandigd kunnen worden.”
Naar dat moment tellen Hanneke en haar collega's nu al af. “Het is fantastisch deze koninklijk erkende onderscheiding te overhandigen aan wandelaars die dan zo trots zijn op hun prestaties. Het is de kroon op ons werk en waar we het voor doen.”

Zie ook: