Achterhoek

Britse piloten blijvend herinnerd in buurtschap Linde

Het herdenkingsmonument voor de Britse bemanning.
Het herdenkingsmonument voor de Britse bemanning. © Freek Boekelo
VORDEN - Bij buurtschap Linde bij Vorden is dinsdagmiddag een oorlogsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een bommenwerper die daar precies tachtig jaar geleden neerstortte. Nabestaanden van de Engelse piloot Peter Malin waren bij de onthulling aanwezig.
"Het is belangrijk dat er een plek is waar permanent aan deze gebeurtenis wordt gememoreerd en waar de levens van de omgekomen bemanningsleden kunnen worden herdacht", zegt initiatiefnemer Freerk Boekelo.

Wat gebeurde er?

Op 31 mei 1942 gaat het mis voor de bemanning van een geallieerde Vickers Wellington bommenwerper. Het vliegtuig neemt die nacht deel aan een bombardement op Keulen. Op de terugweg naar thuisbasis Alconbury in Engeland raakt dit vliegtuig uit de koers. Een Duitse nachtjager onderschept het toestel en het schiet het neer. Om 02.55 uur stort het neer in de Lindese Enk onder Vorden. Alle bemanningsleden komen daarbij om en worden enkele dagen later onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking begraven op de begraafplaats in Vorden.

Blijvende herinnering

"Tachtig jaar nadien is nog wel bekend dat er in Linde een vliegtuig is neergestort, maar slechts een enkele ooggetuige is nog in leven om het verhaal door te geven aan de volgende generaties", aldus Boekelo. Samen met Henk Ruiterkamp besloot hij dat er een gedenksteen moet komen op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Dat is naast het ouderlijk huis van Ruiterkamp. Zijn ouders maakten de gebeurtenis tachtig jaar geleden mee.
"Nu het monument geplaatst is, is er een blijvende herinnering", zegt Boekelo. Het monument is door burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst onthuld, samen met Simon Malin, de kleinzoon van piloot Peter Malin. De familie is speciaal overgekomen uit Engeland. Simon liet vooraf al weten dat deze dag bijzonder belangrijk zal zijn voor hem en zijn familieleden.

Meerdere vliegtuigen neergestort rond Vorden

Rond Vorden stortten tijdens de Tweede Wereldoorlog nog twee andere vliegtuigen neer: één bij buurtschap Delden en één bij Hackfort. De bemanningsleden liggen allemaal begraven op de begraafplaats in Vorden. In april kregen ze een gezicht en een verhaal. Bij de monumenten staan standaarden met foto's en in het boek 'De 20 geallieerde gezichten van Vorden' staan hun verhalen beschreven.

Zie ook: