Stedendriehoek

Deze vondst in Warnsveld is ouder dan de Bijbel, maar wat is het?

De bodemschat in Warnsveld.
De bodemschat in Warnsveld. © Gemeente Zutphen
WARNSVELD - De grond onder de Oranjelaan in Warnsveld heeft eeuwenlang een geheim bewaard, een geheim van 2700 jaar oud zelfs. Archeologen haalden er naar eigen zeggen een unieke vondst uit de vroege ijzertijd uit de bodem.
Het riool onder de Oranjelaan wordt vervangen. Onderzoekers van de gemeente Zutphen vonden er resten van een kuil met daarin een verdiepte houten bak van 2,3 bij 1,4 meter. De onderste eikenhouten planken van de bak zijn zeer goed bewaard gebleven.

Ouder dan Christus

Radiokoolstofdatering bracht aan het licht dat het hout ongeveer 2700 jaar oud is. Met andere woorden: het hout is van bomen die omstreeks 691 vóór Christus werd gekapt.

Vlees koken

Maar waartoe diende de houten bak? De onderzoekers denken dat het gaat om een kookput, ook wel een vleeskuil genoemd. In de houten bak stond water, dat met behulp van verhitte stenen aan de kook werd gebracht. Vervolgens werd in het water waarschijnlijk vlees gekookt.
Opvallend genoeg lagen in de omgeving scherven van meer dan dertig potten en schalen. Dat is volgens de archeologen ongebruikelijk en sterkt het vermoeden dat de kookput al die eeuwen geleden is gebruikt voor een groot feest.
De bodemschat onder de Oranjelaan werd overigens al afgelopen herfst opgegraven, maar de onderzoekers wilden het vervolgonderzoek afwachten voor de vondst bekend werd gemaakt.

Zie ook: