Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Ziekenhuizen vrezen uitgestelde zorg pas in 2023 in te halen

Ziekenhuizen vrezen uitgestelde zorg pas in 2023 in te halen
Ziekenhuizen vrezen uitgestelde zorg pas in 2023 in te halen © Pixabay
NIJMEGEN - Het lukt maar niet de wachtlijsten voor de planbare zorg in ziekenhuizen te verkorten. De meeste Gelderse ziekenhuizen hebben de uitgestelde zorg door corona nog niet kunnen inhalen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
De gevolgen van corona zijn op veel plekken in de zorg nog te merken. Ziekenhuizen kampen met personeelstekort en ziekteverzuim en daardoor wordt er veel gevraagd van de collega’s. "En deels of volledig weer aan het werk gaan na covid is soms ook zwaar", zegt een woordvoerder van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. "We merken dat nagenoeg al onze tijd gaat zitten in het doen van spoed- en semi-spoedingrepen. We zullen ongetwijfeld tot in 2023 met de wachtlijsten bezig zijn, afhankelijk ook van wat corona dit najaar eventueel gaat doen."

Vrees voor nieuwe coronagolf

"Patiënten moeten langer wachten op hun zorg dan we graag zouden willen", zegt een woordvoerder van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Dat ziekenhuis wist in de zomer van 2021 veel uitgestelde zorg in te halen. Door de coronagolf in het najaar en begin dit jaar zijn de wachtlijsten echter langer geworden. "We werken heel hard om de wachtlijst korter te krijgen, maar we kunnen geen grote extra inhaalslag organiseren. We hopen dat er geen nieuwe infectiegolf komt, zodat we door kunnen gaan met het terugdringen van onze wachtlijst."

Radboudumc 'doet er alles aan'

Het Radboudumc in Nijmegen kampt nog steeds met veel uitgestelde zorg, die moet worden ingehaald. "Door telkens nieuwe golven van de pandemie is het nauwelijks gelukt om patiënten die lang wachten te behandelen. We doen er alles aan om hier een oplossing voor te vinden, maar lopen ook tegen grenzen aan zoals ziekteverzuim en acute patiënten", laat een woordvoerder weten.
Die situatie is ingrijpend voor ze patiënten, maar ook voor medewerkers, benadrukt het ziekenhuis. "Een patiënt wacht gemiddeld drie weken langer op een operatie dan vóór de coronatijd. Bij enkele specifieke, gespecialiseerde ingrepen, zoals complexe kaakoperaties, borstreconstructies of operaties aan de urinewegen, duurt het fors langer."
Veel patiënten zijn begripvol, sommigen zijn heel boos, vrijwel allemaal zijn ze teleurgesteld
Woordvoerder Gelre Ziekenhuizen
Zulke operaties zijn zo complex, dat andere ziekenhuizen ze niet kunnen uitvoeren. "Het gaat hier om kleine specialistische teams. Valt hierin iemand uit door ziekte, dan moet soms een operatie worden afgezegd. Ook vragen deze operaties veel tijd, waardoor soms maar één patiënt per dag gepland kan worden."

Patiënt is zieker geworden

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel vindt dat inhaalzorg lastig meetbaar is, maar ziet dat de patiënten die in de afgelopen driekwart jaar bij hen kwamen vaak veel zieker zijn. "Daaruit leiden we af dat ze later gekomen zijn. Deze ziekere patiënten hebben vaak meer en intensievere zorg nodig."
Als het om de medewerkers gaat, heeft Rivierenland wél goed nieuws. "In tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen, hebben we geen verloop gehad op onze ic. Dat is natuurlijk heel fijn." De wachtlijst voor operaties is er nog wel hoger dan vóór corona.
"We moeten voorrang geven aan zorg die niet uitgesteld kan worden", zegt Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. "De ingrepen die het meeste op de wachtlijst staan, zijn de staaroperaties, plaatsen van knie -en heupprotheses en herniaoperaties. Dat is natuurlijk heel vervelend voor patiënten die het treft. De meeste patiënten zijn heel begripvol, sommigen zijn heel boos en hebben geen begrip. Vrijwel alle patiënten zijn teleurgesteld."

'Wachtlijsten samen aanpakken'

Sinds vorig jaar zomer heeft Gelre Ziekenhuizen een speciaal team voor uitgestelde zorg. "Vanuit dit team bekijken we mogelijkheden om extra capaciteit vrij te maken, capaciteit slimmer in te zetten of zorg op een andere manier te leveren. Continu zijn we bezig met capaciteit. Dat monitoren we dagelijks en delen we ook regionaal."
De meeste ziekenhuizen werken hard aan het terugdringen van de wachtlijsten, maar in de Achterhoek zijn die achterstanden er nauwelijks. Het SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben de uitgestelde zorg helemaal of grotendeels ingehaald.
Inmiddels levert 43 procent van de ziekenhuizen in ons land de planbare zorg volledig, maar het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is nog altijd hoog. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die vindt het zorgelijk dat het, ondanks alle inspanningen, maar niet lukt de wachtlijsten te verkorten.
Het is volgens de organisatie van groot belang dat de ziekenhuizen met elkaar en zelfstandige klinieken samenwerken om de lange wachttijden aan te pakken. Verder kunnen patiënten de hulp van hun zorgverzekeraar inroepen om te kijken waar er sneller plek is.

Zie ook: