Achterhoek / Liemers

Stormloop op Duitse benzine? 'De waarschuwingsborden liggen klaar'

'Goede reis' is toepasselijk in Duitsland als er met forse korting is getankt.
'Goede reis' is toepasselijk in Duitsland als er met forse korting is getankt. © Omroep Gelderland
ULFT - De gemeente Emmerich houdt er rekening mee dat er woensdag op last van de Duitse politie waarschuwingsborden worden geplaatst in onder meer grensplaats Elten. Mocht er inderdaad een stormloop aan Nederlandse benzinetoeristen komen, dan komen er borden te staan om bijvoorbeeld de snelheid te minderen.
De prijs voor een liter benzine in Duitsland is met ingang van woensdag naar verwachting ruim 30 cent goedkoper. Pomphouders verwachten een enorme toestroom van Nederlandse automobilisten die willen profiteren van de prijsdaling. Kost een liter benzine in Nederland zo'n 2,25 euro, in Duitsland zakt de prijs naar zo'n 1,83 euro. Diesel is over de grens zo'n 14 cent goedkoper.

'Nog geen signalen'

"We hebben nog geen signalen van de politie ontvangen", zegt een woordvoerder van de gemeente Emmerich, waartoe Elten behoort. "Mochten er dusdanige chaotische taferelen ontstaan, dan krijgen we een seintje van de politie om aanvullende bebording te plaatsen. Het is afwachten hoe druk het wordt. Maar de beslissing ligt bij de politie."
Pomphouder Heinz Derksen uit Elten verwacht een 'stormloop'. Hij sprak maandag de verwachting uit dat de prijs woensdagmorgen om 06.00 uur zo'n 35 cent goedkoper zal worden en houdt er rekening mee dat het verkeer op de doorgaande weg vanuit Elten naar de snelweg A3 en het Nederlandse Beek zal vastlopen.
Waarom is de benzine in Duitsland zo goedkoop?
Duitsland verlaagt per 1 juni de belasting op benzine met 35 cent per liter. De belasting op diesel gaat met 17 cent omlaag. Het is onderdeel van een pakket maatregelen van de Duitse regering om inwoners te compenseren voor de hoge energieprijzen. De verlaging geldt vooralsnog tot eind augustus.
In Nederland verlaagde het kabinet de accijnzen tot eind van dit jaar. Het gaat om een verlaging van 17,3 cent op benzine en 11,1 cent op diesel.

Zie ook: