Arnhem en omstreken

Dit weten we nu over de dood van Samantha in Arnhem

Het sonarbootje van de politie op de Rijkerswoerdse Plassen.
Het sonarbootje van de politie op de Rijkerswoerdse Plassen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er zijn nog veel vragen over de zaak rond Samantha, de vrouw die overleed op straat in Arnhem. Wat is er gebeurd met haar? En waar is haar partner gebleven? We zetten hieronder op een rij wat we over de zaak weten.
 • In de avond van donderdag 26 mei ligt er een zwaargewonde vrouw op straat in Arnhem. Buurtbewoners vinden de vrouw rond 22.15 uur op de Cuijkstraat. Hulpdiensten proberen haar nog te reanimeren, maar dat mag niet meer baten.
 • De politie start direct een groot onderzoek. Er is dan nog niets bekend over de doodsoorzaak of identiteit van de vrouw.
 • Buurtbewoners spreken al snel van een steekpartij ‘in de relationele sfeer’. Hun buurvrouw Samantha zou naakt op straat zijn gevonden. Haar partner is spoorloos.
 • Op de plek waar de vrouw is overleden, worden bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken.
 • Op 27 mei aan het begin van de avond verspreidt de politie een foto van de verdachte, nog zonder zijn naam. ‘Mogelijk is hij betrokken bij het incident’, klinkt het daarbij. Burgers wordt gevraagd uit te kijken naar de man, omdat hij een gevaar zou zijn voor zichzelf en zijn omgeving. Wie hem ziet, krijgt het verzoek 112 te bellen.
 • Het gebeurt niet vaak dat de politie een foto van een verdachte verspreidt. Het Openbaar Ministerie neemt dat besluit. Er kan ook worden gekozen om de identiteit van een verdachte bekend te maken als dit dringend noodzakelijk is en er een 'strafbedreiging' van acht jaar of meer is.
 • Dat gebeurt de volgende dag, op 28 mei tegen het eind van de middag. De politie meldt dat het gaat om de 41-jarige Martijn van de Laar uit Arnhem. Hij is dan nog altijd spoorloos.
Een kaarsje voor de overleden Samantha.
Een kaarsje voor de overleden Samantha. © Persbureau Heitink
 • De politie wil niet zeggen wat de relatie tussen Martijn en het slachtoffer is. Volgens buurtbewoners gaat het echter om haar partner. Het stel zou al een jaar of tien in het appartementencomplex in de wijk De Laar-West hebben gewoond. Ook zou de politie er vaak zijn geweest.
 • De politie speurt op 29 mei met een bootje op de Rijkerswoerdse Plassen naar de vermiste man. Dat water ligt hemelsbreed op nog geen kilometer van de Cuijkstraat, waar de vrouw overleed. De zoektocht, die een groot deel van de middag duurt, levert niets op.
 • Ook op maandag 30 mei zoekt de politie op de Rijkerswoerdse Plassen. Een onderzoeksteam kijkt ondertussen naar de tips die bij de politie zijn binnengekomen over de vermiste man. "We houden alle scenario's open. Het onderzoek is nog in volle gang. Over de inhoud van tips delen we geen informatie”, zegt een woordvoerder.
 • De vermissing houdt de buurt in zijn greep. Romy Hillebrink, de onderbuurvrouw van de vrouw en de verdachte, durft bijvoorbeeld niet in haar slaapkamer te slapen. "Ik hoop dat hij snel gevonden wordt, want dit zorgt voor veel spanning."
Romy staat bij de bloemen die voor haar bovenbuurvrouw zijn neergelegd.
Romy staat bij de bloemen die voor haar bovenbuurvrouw zijn neergelegd. © Omroep Gelderland
 • Er wordt steeds meer bekend over wat er die fatale avond gebeurde. Volgens buren vocht het stel al jarenlang, avond na avond, ruzies uit die steeds heviger werden. Romy hoorde die avond ook ruzie bij de bovenburen. Even later stond er politie in de straat en zag ze dat Samantha werd gereanimeerd. “Er lag bloed in het trappenhuis, maar er zat ook bloed op mijn deurpost, bij mijn bel. Ik heb die bel altijd uit staan, maar blijkbaar heeft mijn buurvrouw bij mij aangebeld.”
 • Naast haar man zou Martijn ook de mantelzorger van de overleden vrouw zijn geweest vanwege haar 'geestelijke instabiliteit’, aldus directe buurman John Wekker. Hij heeft Samantha 'gered van de instanties', zou het stel hebben verteld toen ze daar in de straat kwamen wonen. "Want de instanties waren niet goed voor haar en hij zou voor haar gaan zorgen." Op die manier zou Samantha van alle zorg zijn geïsoleerd, aldus een benedenbuurvrouw.
 • Buurtbewoners willen een stille tocht organiseren voor hun overleden buurvrouw Samantha. De gemeente bevestigt dat er een verzoek is binnengekomen, maar dat nog niet bekend is wanneer de herdenkingstocht wordt gehouden. Burgemeester Ahmed Marcouch belooft erbij aanwezig te zijn als zijn agenda het toelaat.
 • De familie van Samantha laat weten 'enorm geschokt' te zijn. Op dit moment willen de nabestaanden zich 'richten op de dingen waarop ze zich moeten richten', zoals het organiseren van de uitvaart en een 'mooi afscheid'.
 • Het onderzoek loopt volgens de politie 'volop door'. "De oproep om naar hem uit te blijven kijken blijft dus staan", aldus een woordvoerder. Zowel zichtbaar als onzichtbaar wordt 'alles op alles gezet' om hem te vinden.