Gelderse Vallei

Bij dit kasteel ontstond het Gelderse Asterixdorp

Huis Scherpenzeel
Huis Scherpenzeel © René Arendsen
SCHERPENZEEL - Het is 2022. Bijna ieder klein Gelders dorp is opgeslokt door het monster van de gemeentelijke herindeling. Ieder dorp? Nee, één nederzetting biedt koppig weerstand tegen de bureaucratische overmacht en maakt menig politicus het leven zuur. Net als het dorp van Asterix en Obelix streed ook Scherpenzeel jarenlang voor zijn zelfstandigheid. En met succes: ook zonder magische toverdrank staat de gemeente Scherpenzeel nog altijd op de Gelderse landkaart.
Net als zo veel Gelderse dorpen ontstond ook het onverzettelijke dorp Scherpenzeel in de schaduw van een middeleeuws kasteel. Rond 1300 stond een verdedigingstoren op de grens van Gelre en Utrecht met de naam Scarpenzele. Zeel betekent zaal of huis. De middeleeuwse toren bestaat nog steeds, maar is verstopt in het neogotische Huis Scherpenzeel dat we tegenwoordig kunnen bezoeken.
Samen met Marieke Knuijt, conservator voor Geldersch Landschap en Kasteelen, maakte René Arendsen deze podcast over de geschiedenis van Huis Scherpenzeel:

Gelderland of Utrecht

Scherpenzeel ligt als een vooruitgeschoven post aan de rand van de provincie Gelderland. Het is aan drie kanten omringd door de provincie Utrecht. De snelste route naar Scherpenzeel voert over de N224. De weg leidt de automobilist eerst door de provincie Utrecht en als die Scherpenzeel verlaat, komt hij meteen weer in de provincie Utrecht. Toch hoort het dorp al eeuwenlang bij Gelderland.
De kasteelheren van Scherpenzeel kozen in de middeleeuwen overtuigend de zijde van de Gelderse graven en hertogen boven de bisschoppen van het Sticht. Hoewel de provincie Utrecht al vaak heeft gelonkt naar Scherpenzeel, waren de inwoners ook in dit vraagstuk standvastig. Ze blijven liever bij Gelderland.
Voorzijde Huis Scherpenzeel
Voorzijde Huis Scherpenzeel © Omroep Gelderland

Parel in een oester

Het middeleeuwse kasteeltje vertoont dezelfde koppigheid als de inwoners van Scherpenzeel. Ondanks de steeds veranderende eisen van de nieuwe tijd bleef het bij alle verbouwingen gespaard. Alleen is het in de negentiende eeuw volledig ingepakt in een neogotisch huis. Wie dat goed bestudeert, ontdekt de middeleeuwse toren nog altijd aan de binnenzijde. Zoals het dorp Scherpenzeel verpakt is door de provincie Utrecht, zit de middeleeuwse kasteeltoren goed verstopt in het binnenste van Huis Scherpenzeel. Als een parel in een oester. Of als het dorpje van Asterix in het Romeinse Rijk.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Zie ook: