Gelderse Vallei

Melkprijs is historisch hoog: dit moet je weten als je voor het schap staat

Jelle Zijlstra van de Wageningen Universiteit.
Jelle Zijlstra van de Wageningen Universiteit. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De melkprijs is historisch hoog en dat merken we ook in de schappen van de supermarkt. Wat betekent dit voor onze Gelderse melkveeboeren? Voor het nieuwe programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld en deze week staat de uitzending in het teken van melk. Wat moet je als consument weten over melk? Esther en Frank gaan langs bij melkveehouder-econoom Jelle Zijlstra van de Wageningen Universiteit die al hun vragen beantwoordt.
Er zijn verschillende soorten melk, maar wat is het verschil en proef je het verschil ook?
Er zijn verschillende soorten melk in het schap te vinden en je kunt het soms proeven. Zo heb je tegenwoordig in de supermarkt naast gewone melk van roodbonte koeien bijvoorbeeld ook melk van jersey koeien. Daar zit meer vet in en in vet zit smaak en dat proef je. Maar een verschil tussen melk van een gangbare boer of biologische boer proef je niet. Het is vooral een verschil hoe de melk wordt gemaakt op de boerderij door de koeien op de boerderij.
Kun je als consument invloed hebben op hoe boeren hun melk produceren?
Jazeker kan dat. Dat kan door de keuze van de melk die je koopt. Kies de melk waarvan jij vindt 'dit is duurzame melk' of 'deze eisen stel ik aan mijn melk' en zorg ervoor dat je die dan koopt.
Betalen we genoeg voor onze melk?
Wat is een eerlijke prijs? Dat is eigenlijk de vraag. Vroeger zeiden de boeren dat ze ook een vergoeding kregen voor het werk en al het geld dat ze in het bedrijf hebben zitten. Dus voor arbeid en kapitaal. Maar vandaag de dag hebben we het meer over een eerlijke prijs van melk in het kader van duurzaamheid en extra maatregelen op het bedrijf en daar willen ze natuurlijk ook een vergoeding voor hebben.
Hoe ziet het toekomstige melkschap eruit in de toekomst?
Er staan tegenwoordig heel veel meer melkproducten en soorten melken in het schap. Zeker tien keer zoveel dan veertig jaar terug. En ik verwacht dat dit nog meer gaat toenemen. We krijgen nog meer soorten melk in de schappen van de supermarkt in de toekomst.
In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag te zien om 17.20 uur op TV Gelderland.
Kijk hieronder de hele uitzending van deze week van Boerend Hart:
Boerend Hart - Melkveehouderij