Rijk van Nijmegen

Grote brand op bungalowpark lijkt aangestoken: jerrycan bij uitgebrande chalets

Kevin staat bedroefd naast de smeulende resten op de plek waar hij vroeger zelf ook een vakantiewoning had.
Kevin staat bedroefd naast de smeulende resten op de plek waar hij vroeger zelf ook een vakantiewoning had. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - De brand in vier vakantiechalets op de De Wighenerhorst op Alverna afgelopen nacht lijkt aangestoken te zijn. De beheerder van het park zegt dat er een jerrycan is gevonden. Het is de derde keer binnen een jaar tijd dat er brand is op dit gedeelte van het park.
“Dat is wel heftig, ja”, zegt Kevin die maandagmiddag komt kijken bij de smeulende resten van de woningen die in de nacht van zondag op maandag in de as gelegd werden.
De beelden van de ravage:
Jerrycan gevonden bij uitgebrande chalets: 'Trieste aanblik'
Ook Marieke Hengst komt even kijken. “Het ziet er een beetje triest uit zo, hè. Het was al een beetje chaotisch en een rommel.” Ze doelt op het campinggedeelte van de Wighenerhorst, waar het ene na het andere vakantiehuisjes verdwijnt. Noodgedwongen, want voor het eind van deze maand moeten alle huisjes en stacaravans weg zijn. Het terrein is verkocht aan projectontwikkelaar Kopare, die daar voor Landal GreenParks nieuwe vakantiewoningen gaat neerzetten.
De bewoner van een van de chalets die afgelopen nacht is afgebrand, is teleurgesteld in de gemeente Wijchen. Die heeft volgens hem en andere bewoners aangedrongen op huisjesverhuur via Landal GreenParks. Want deze vorm van verhuur zou veel meer opleveren voor de gemeente dan de huidige inkomsten van bewoners die daar al jaren een vaste vakantieplek hebben.

Bewoners teleurgesteld in gemeente Wijchen

Ook Marieke Hengst kan haar teleurstelling in de gemeente Wijchen maar moeilijk verbergen. Ze woont al meer dan twintig jaar in een van de stenen bungalows op het gedeelte van het park, waar veel mensen permanent wonen. Voorheen werd dat gedoogd maar sinds 2003 wil Wijchen dit niet meer en sinds drie jaar handhaaft de gemeente streng op deze illegale vorm van bewoning. Hoewel zij al lang daarvoor op het park woonde, voldeed zij niet aan de voorwaarden voor een uitzondering. Daarom bouwt zij haar woning om tot vakantiehuis voor de verhuur.
Een bungalow in vlammen.
Een bungalow in vlammen. © Persbureau Heitink
Kevin kijkt een beetje bedroefd naar de smeulende resten op de plek waar hij vroeger zelf ook een vakantiewoning had. Kevin: “Voordat het verkocht was, was alles nog prima. We hebben hier een hele leuke tijd beleefd, dus het is best wel heftig om te zien."

Drie branden binnen een jaar

De brand van afgelopen nacht is de derde binnen een jaar tijd. Bij eerdere branden werd brandstichting niet uitgesloten en ook dit keer zijn daarvoor aanwijzingen, zo vertelt eigenaar en beheerder Roland van Embden. "Ze hebben dus een jerrycan gevonden en benzine. Ja, zo is het eigenlijk ontstaan." De politie bevestigt het vermoeden van brandstichting en gaat op zoek naar eventuele beelden van particuliere camera’s.
Van Embden is al lang blij dat de brand vannacht tijdig is gemeld door de bestuurder van een busje die langsreed. Daardoor is het vuur niet overgeslagen naar de rest van het park. Volgens Kevin moet het nog een heel werk geweest zijn om de brand te blussen omdat er dat gedeelte van het park geen watervoorziening meer is. “Er moesten wel vijf brandweerwagens aan te pas komen” zo vertelt de oud-bewoner.
De gemeente Wijchen kan nog niet reageren op vragen van RN7 en Omroep Gelderland.