Arnhem en omstreken / Achterhoek

Stormloop verwacht op goedkope benzine in Duitsland: 'Het wordt problematisch'

VELP - Nederlanders in de grensstreek tanken nu al vaak in Duitsland, maar zullen dat vanaf woensdag massaal gaan doen. De prijs van benzine gaat over de grens ruim 30 cent per liter omlaag.
Pomphouder Heinz Derksen in het Duitse grensdorp Elten verwacht dat het woensdag storm zal lopen met Nederlandse automobilisten. "Daar ga ik wel vanuit, het wordt een grote uitdaging voor ons", zegt Derksen. "De benzine zal sowieso 35, 36 cent goedkoper worden. 50 cent? Nee, dat zit er niet in."
Duitse pomphouder verwacht stormloop op goedkope benzine
Piet Majoor, pomphouder in Velp, ziet op zijn beurt de bui al hangen. "Het wordt problematisch voor ons", zegt Majoor. "We hebben veel vaste klanten en we proberen altijd de goedkoopste zijn in de regio. Maar nu de prijs zó omlaag gaat in Duitsland, dan loont het om naar Duitsland te rijden. Dan doen ze daar ook boodschappen en gaan ze een hapje eten. Ze maken er een dagje uit van."
Hij is blij onderdeel te zijn van een grote organisatie, zodat de pomp en de shop in Velp het hoofd wel boven water zal houden. Desondanks zou Majoor extra tegemoetkomingen in de prijs van hogerhand toejuichen: "De prijs op accijns meer laten zakken, zeker in deze regio, of de btw op brandstof verlagen. De brancheorganisatie is er mee bezig. De marge op de prijs voor benzine is al zo klein, daar kunnen we niet zomaar 10 cent vanaf doen."

Marktwerking

De benzineprijs is inmiddels in Duitsland ook gestegen. Marktwerking, stelt Derksen: "De prijs is iets hoger momenteel, want de vraag naar woensdag werkt nu al door in de prijs. Als de vraag groot is, gaat de prijs omhoog."
De Duitse pomphouder verwacht dat de prijs vanaf woensdag 6 uur omlaag gaat, omdat de tankwagens van de raffinaderij de pompstations eerst nog moeten bevoorraden. Hij sluit niet uit dat de doorgaande weg van Elten naar Beek zal volstromen met Nederlandse auto's. "Dat hebben we af en toe al vaker meegemaakt", zegt Derksen. "Misschien dat de gemeente waarschuwingsborden plaatst om langzamer te rijden en niet te parkeren. We zullen zien."
Majoor daarentegen verwacht dat zijn klanten woensdag nog wel komen. "Maar vanaf zaterdag gaan ze wel naar Duitsland om te tanken en boodschappen te doen. Dat is wel zeker. We wachten in spanning af."
Zie ook: