Rivierengebied

Vermeende kattenhater maakt tongen los: 'Mijn katten komen de tuin niet uit'

Niet iedereen wordt vrolijk van een kat op de schutting.
Niet iedereen wordt vrolijk van een kat op de schutting. © Mabel Amber - Pixabay
ARNHEM - Of er nu wel of geen kattenhater actief is in Kesteren, op sociale media is de discussie over het wel of niet loslaten van katten flink losgebarsten. Voorstanders houden hun huisdier niet graag binnen, terwijl tegenstanders hun best doen om de katten uit de tuin te houden. Hoe doen ze dat? En is het wel goed voor een kat om altijd binnen te zijn?
In het Betuwse dorp Kesteren zijn meerdere baasjes hun kat al lange tijd kwijt. Er zou een kattenhater actief zijn die hun viervoeters zou laten verdwijnen. Stijny Winkelman is al bijna twee weken haar kat Mason kwijt en in een emotionele oproep vroeg ze de vermeende kattenhater om te stoppen.
De berichtgeving op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland deed het nodige stof opwaaien. Er is veel steun voor Stijny, maar veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om hun mening over loslopende katten te ventileren. De 'ontvoerde' katten zijn veelal dieren die naar buiten mogen.

Broedende vogels 'zijn niet blij'

Zo heeft Angelique wel een vraag voor kattenliefhebbers: "Als je huisdier je zo lief is, waarom zou je die dan onbeheerd naar buiten doen?" Haar eigen katten komen de tuin niet uit. "Je kan er toch niet op vertrouwen dat het allemaal maar goed komt, met verkeer, kattenhaters en noem het maar op."
Ook Jannie is geen fan van loslopende katten. "Mijn vogels en mijn konijnen zijn mij net zo lief", tikt ze. "Katten houden daar geen rekening mee. Broedende vogels in de natuur zijn ook niet blij met deze rovers."
Veel volgers grijpen de discussie aan om te vertellen dat ze last hebben van katten in hun tuin. "Katteneigenaren moeten maar eens aannemen dat niet iedereen een kat in de tuin wil", typt Jos bijvoorbeeld. En Nina reageert: "Dat anderen hun tuin moeten afschermen voor jouw katten, is de omgekeerde wereld." Ze legt uit dat kattenbaasjes zelf de tuin moeten afschermen om hun dieren bij zich te houden. "Ik spreek uit ervaring. Ik heb achttien katten gehad die keurig buiten kwamen op eigen terrein."
Overigens kwam de vermiste kat Mason volgens Stijny niet verder dan de eigen voor- en achtertuin. Hij komt niet ver, omdat hij maar drie poten heeft.

'Schutting met schrikdraad'

Onlangs werd het probleem van katten in de tuin ook besproken in het televisieprogramma De Groenste Straat van Gelderland. Tuinexpert Erik Stuurbrink adviseerde toen om citroentijm, pepermunt of wilde lavendel in de tuin te planten om katten te verjagen.
"Mijn voortuin is onderhands de kattenbak geworden voor de katten uit mijn straat", meldt Wencke in de reacties onder de video. "Zo irritant en vies. Ze moeten de katten gewoon binnenhouden, dan hoef ik niet mijn tuin kattenproof te maken."
Stijny mist haar kat Mason al een week.
Stijny mist haar kat Mason al een week. © Omroep Gelderland
"Ik heb mijn schutting met schrikdraad uitgebreid", tikt Ingeborg. "Werkt prima." Miriam adviseert om oude koffieprut in de tuin te strooien.
Nettie heeft weer een eigen manier om met de buurkat om te gaan. Eerst ging ze het gesprek aan met de buren over het 'schijten in onze tuin door de katten'. De buurman gaf tips, maar besloot om zijn katten niet binnen te houden. Hierop nam Nettie een rigoureus besluit. "Iedere drol die ik vind, gooi ik over de schutting. Eens kijken wat hij nu gaat zeggen."

Kan een kat wel binnen blijven?

Als het aan Nettie ligt komen de katten dus helemaal niet meer buiten. En ook andere volgers vinden het een reële oplossing om een eventuele katnapping te voorkomen. Maar is het wel goed voor een kat om altijd binnen te zitten?
"Voor de kat zelf niet", zegt dierenarts Roeland Wessels van Dierenkliniek St. Anna in Nijmegen. "De kat is instinctief een jager en hij moet jachtgedrag kunnen vertonen. Daarnaast is hij ook territoriaal. Maar er zijn heel veel katten en er is in Nederland weinig ruimte voor een territorium. Dat zorgt voor overlast. Denk aan lawaai, vechtende katten en ontlasting in tuinen."
Volgens Wessels is het ook voor de natuur geen pretje. "Een kat die moet leven van de jacht, moet zeker tien muizen per dag vangen. Maar ook katten die dat niet hoeven doen vangen veel muizen en vogels. Zeker als een kat in de buurt van een natuurgebied kan hij een hoop schade aanrichten. Dat is iets waar natuurorganisaties zich ook flink zorgen om maken."
Is het dan helemaal niet mogelijk om katten binnen te houden? "Het buitenleven hoort bij het gedrag en het welzijn van een kat. Als je die binnen wilt houden, dan moet je dat binnen nabootsen. Door bijvoorbeeld klimrouters en spelletjes in huis te hebben. Je kunt ook een soort volière op je balkon of in je tuin maken. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen zo'n 'kattenren'. Zo kan een kat zich toch natuurlijk gedragen in huis."

Zie ook: