Achterhoek

Boer Rudie houdt zijn dames uit protest binnen

De koeien van Rudie blijven vandaag binnen
De koeien van Rudie blijven vandaag binnen © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Als je vandaag door het Gelderse buitengebied rijdt, dan zie je her en der nog best wat koeien in de wei staan. Toch zijn het er veel minder dan normaal gesproken. Een deel van de melkveehouders houdt zijn koeien namelijk uit protest binnen.
Rudie te Selle uit Winterswijk is één van hen. "Door deze actie wordt er weer over ons gesproken en dat betekent dat we op de politieke agenda blijven staan", zegt hij.

Wat is er aan de hand?

Door gerechtelijke uitspraken dreigen er vergunningen te moeten worden aangevraagd om een koe in de wei te laten grazen. "Het is echt van de zotten dat we het in Nederland zover hebben laten komen", zegt Rudie lachend. "Maar het is echt als een boer met kiespijn, want hier kunnen we echt helemaal niets mee."
De melkveesector ligt al sinds 2019 onder een vergrootglas. Toen begon de stikstofcrisis in Nederland. "We zitten nu al drie jaar in de stikstofmolen en we komen daar op deze manier echt niet uit." Ook de initiatiefnemers van de actie, LTO Nederland en Team Agro NL, onderschrijven dit: "Nederland bevindt zich in een juridisch moeras. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt."

'Stip op de horizon is nodig'

Volgens de boeren is weidegang juist beter voor het stikstofprobleem. "In de stal is de stikstofuitstoot groter", zegt Te Selle. "De weidegang heeft juist positieve effecten. Het is echt onbegrijpelijk." Volgens hem ontstaat er een bureaucratisch proces als dit de waarheid wordt. "Er moeten keer op keer vergunningen worden aangevraagd om koeien naar buiten te mogen doen. We moeten echt een stip op de horizon hebben. We hebben duidelijkheid nodig. Wij hebben maatregelen aangedragen en denken mee in het proces, maar het moet allemaal wel juridisch vast komen te liggen als we maatregelen willen uitvoeren. We willen namelijk niet dat er straks opnieuw dat milieuclubs aan de bel trekken en die maatregelen weer onderuit halen. Dan komen we niet verder."

Koeien willen graag naar buiten

Als Rudie bij het hek komt gaat staan waardoor de koeien normaalgesproken de stal kunnen verlaten, en het weidse land op kunnen zoeken, klinkt het geloei uit de stal. De dames staan op en lopen allemaal richting het hek. "Ze willen graag naar buiten en ze horen ook buiten. Het is iets dat we in Nederland al zo lang doen en wat bij het Nederlandse landschap hoort: koeien in de wei."