Noord-Veluwe / Achterhoek

Roep om verbod op álle designerdrugs: 'Het probleem is nog niet opgelost'

Agent Maikel Boomkamp pleit voor een totaalverbod op designerdrugs
Agent Maikel Boomkamp pleit voor een totaalverbod op designerdrugs © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De gevaarlijke designerdruk 3MMC is nu ruim een half jaar verboden, maar werkt het ook? Politie en gemeenten in de Achterhoek en op de Veluwe zijn hier voorzichtig positief over, maar pleiten wel dringend voor een verbod op álle designerdrugs. Er zijn namelijk nog tientallen alternatieven voor 'poes' of 'miauw miauw' in omloop.
Twee jaar geleden trok jeugdagent Maikel Boomkamp aan de bel over 3MMC. Hij zag in zijn gemeente Aalten jongeren van een jaar of veertien, vijftien helemaal de weg kwijt zijn door deze zeer verslavende drug. "Ze raakten depressief en konden er niet meer mee stoppen. Ouders zaten vaak met de handen in het haar", vertelt hij anno mei 2022 op het politiebureau in Dinxperlo. "Omdat je het zo op internet kon kopen, leek het voor veel jongeren ongevaarlijk."

Emotionele brief

Niet veel later uitten ook burgemeesters uit de Achterhoek en van de Veluwe hun zorgen over het gevaarlijke 3MMC en trokken ze in Den Haag aan de bel. Ze wilden allemaal een verbod op de designerdrug. "We zagen hier in de regio ook dat steeds meer jongeren de drug gingen gebruiken. Het was legaal daarom zagen ze de risico's er niet zo van in", zegt burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek.
De risico's werden pijnlijk duidelijk toen Bea en Gerrit van 't Hul, ouders van de overleden Gerjan uit Wezep, hun verhaal deden. Hun zoon stapte uit het leven, vrijwel zeker onder invloed van 3MMC. Ze stuurden een emotionele brief met een dringend verzoek om een verbod naar staatssecretaris Blokhuis.