Noord-Veluwe / Achterhoek
Roep om verbod op álle designerdrugs: 'Het probleem is nog niet opgelost'

OLDEBROEK - De gevaarlijke designerdruk 3MMC is nu ruim een half jaar verboden, maar werkt het ook? Politie en gemeenten in de Achterhoek en op de Veluwe zijn hier voorzichtig positief over, maar pleiten wel dringend voor een verbod op álle designerdrugs. Er zijn namelijk nog tientallen alternatieven voor 'poes' of 'miauw miauw' in omloop.
Twee jaar geleden trok jeugdagent Maikel Boomkamp aan de bel over 3MMC. Hij zag in zijn gemeente Aalten jongeren van een jaar of veertien, vijftien helemaal de weg kwijt zijn door deze zeer verslavende drug. "Ze raakten depressief en konden er niet meer mee stoppen. Ouders zaten vaak met de handen in het haar", vertelt hij anno mei 2022 op het politiebureau in Dinxperlo. "Omdat je het zo op internet kon kopen, leek het voor veel jongeren ongevaarlijk."
Emotionele brief
Niet veel later uitten ook burgemeesters uit de Achterhoek en van de Veluwe hun zorgen over het gevaarlijke 3MMC en trokken ze in Den Haag aan de bel. Ze wilden allemaal een verbod op de designerdrug. "We zagen hier in de regio ook dat steeds meer jongeren de drug gingen gebruiken. Het was legaal daarom zagen ze de risico's er niet zo van in", zegt burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek.
De risico's werden pijnlijk duidelijk toen Bea en Gerrit van 't Hul, ouders van de overleden Gerjan uit Wezep, hun verhaal deden. Hun zoon stapte uit het leven, vrijwel zeker onder invloed van 3MMC. Ze stuurden een emotionele brief met een dringend verzoek om een verbod naar staatssecretaris Blokhuis.
Afgelopen najaar werd het verbod dan eindelijk ingevoerd. De (online)verkoop van 3MMC is sindsdien verboden en de politie kan op het bezit en het dealen handhaven. Volgens Boomkamp is het relatief rustig sinds de invoering: "Ik zie geen hele jonge pubers meer onder invloed gelukkig. Ik hoop dat een groot aantal toch is wakker geschud. Niet alleen door het verbod, maar ook door alle aandacht voor de risico's. Natuurlijk zijn drugs nooit helemaal weg, dat is een illusie."
Rustiger op straat
Ook Haseloop merkt dat de 3MMC minder gebruikt wordt. "In elk geval in het openbaar zien we het eigenlijk helemaal niet meer", vertelt ze. "Ik heb in de afgelopen tijd wel één woning gesloten waar drugs was aangetroffen, waaronder 3MMC, maar verder is het natuurlijk nog lastig om achter de voordeur te kijken wat mensen doen."
Toch is ze blij met het verbod. "We kunnen nu in elk geval handhaven, en ik heb ook de mogelijkheid om zo'n woning te sluiten als we daar 3MMC aantreffen. Dat kon eerder niet. En het belangrijkste: dankzij dit verbod en alle aandacht die er de afgelopen twee jaar voor deze troep is geweest, weten mensen ook dat het toch echt gevaarlijk is om die drug te gebruiken. Het probleem is nog niet opgelost, maar we hebben wel een stap gezet in de goede richting."
Agent Boomkamp laat op zijn computer zien dat online verkopers alternatieven hebben bedacht voor 3MMC. "Daar zit dan net een iets andere stof in, maar werkt ongeveer hetzelfde en is nét zo gevaarlijk. Ik pleit dan ook voor een totaalverbod op designerdrugs", zegt hij stellig. "Het is belangrijk dat er aandacht voor blijft. Goed dat de Tweede Kamer er weer over gaat praten binnenkort."
Haseloop kan ook precies vertellen welke alternatieven er nu zijn voor 3MMC. "We komen het allemaal tegen vanaf de dag dat het verbod is ingegaan. Uiteindelijk hebben we een verbod op alle stoffen nodig. Als die stoffen verboden worden, is het ook niet meer mogelijk om een klein bestanddeel van een bestaande drug aan te passen, zodat de nieuwe drug niet op de verboden lijst staat."
Wetsvoorstel naar Tweede Kamer
Goed nieuws voor Boomkamp, Haseloop en al die anderen die pleiten voor zo'n totaalverbod: minister Ernst Kuipers brengt waarschijnlijk in juni het langverwachte wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarmee zo'n verbod geregeld moet worden.
"De Raad van State kijkt op dit moment naar de laatste kleine wijzigingen die we nog hebben gedaan", vertelt een woordvoerder van de minister. "Zodra die groen licht geven, kunnen we de wet behandelen in de Tweede Kamer."