Arnhem en omstreken

Romy slaapt angstig in haar woonkamer na dood buurvrouw: 'Dit voelt niet prettig'

Romy staat bij de bloemen die voor haar bovenbuurvrouw zijn neergelegd
Romy staat bij de bloemen die voor haar bovenbuurvrouw zijn neergelegd © Omroep Gelderland
ARNHEM - De dood van een jonge vrouw in Arnhem, donderdagavond, zorgt zondag nog altijd voor onrust bij buurtbewoners. Vooral het feit dat de verdachte, Martijn van de Laar nog niet gevonden is, houdt de buurt bezig. Romy Hillebrink, de onderbuurvrouw van de vrouw en de verdachte, durft bijvoorbeeld niet in haar slaapkamer te slapen. "Ik hoop dat hij snel gevonden wordt, want dit zorgt voor veel spanning."
Ze heeft een matras in de woonkamer liggen. "In mijn slaapkamer zit een klein raampje. Dat voelt niet prettig", legt ze uit. "Bovendien wil ik mijn balkon en mijn voordeur kunnen zien, zodat ik weet wat er gebeurt."
De gebeurtenissen van donderdagavond staan Romy nog helder voor de ogen. "Ik hoorde een ruzie bij mijn bovenburen. Dat gebeurde vaker, maar nu zag ik later op de avond ineens politie in de straat. Toen ik buiten wilde kijken, zag ik dat de politie mijn bovenbuurvrouw aan het reanimeren was op straat."
Romy is angstig na de dood van haar buurvrouw

Bloed aan de deurbel

Dat was niet het enige wat ze zag. "Er lag bloed in het trappenhuis, maar er zat ook bloed op mijn deurpost, bij mijn bel. Ik heb die bel altijd uit staan, maar blijkbaar heeft mijn buurvrouw bij mij aangebeld. Dat doet me wel heel veel hoor: wat als ik haar wel had gehoord? Wat als ik de deur open had gedaan? Had ik haar dan kunnen helpen?"

Praten met Slachtofferhulp

Voor Romy blijft het knagen. "Ik heb aan de wijkagent aangegeven dat ik graag met Slachtofferhulp wil praten. Hij zou mijn telefoonnummer doorgeven, maar ik heb nog niets gehoord." Navraag bij Slachtofferhulp leert dat de gegevens van de bewoners nog niet bekend waren. "Maar we gaan maandag alles in het werk stellen om toch contact met hen te krijgen", belooft een woordvoerder.

Stille tocht organiseren

Romy is zichtbaar nog onder de indruk van wat ze gezien heeft. Samen met buurtgenoten heeft ze bloemen en kaarsjes neergelegd, en ze wil ook graag een stille tocht organiseren voor haar bovenbuurvrouw. "Ik heb de burgemeester al een mail gestuurd, met de vraag of dat mag. Daar verwacht ik komende week meer van te horen."
Romy vindt het belangrijk om iets te doen voor de overleden vrouw. "Ze had geen contact meer met haar familie. Ik kan alleen maar denken: als ik dat was geweest, en ik had verder niemand gehad, dan zou ik heel graag willen dat iemand anders alles voor mij zou regelen. Dat doe ik nu, want ik gaf om haar."
Ze hoopt dat de gesprekken met Slachtofferhulp ook helpen om de angst voor de verdachte weg te nemen. "Al hoop ik vooral dat hij gevonden wordt", zegt ze. "Zolang hij niet gevonden wordt, blijft de angst bestaan dat hij terugkomt."
Als het gerucht binnenkomt dat de politie vlakbij aan het zoeken is op de Rijkerswoerdse Plassen, gaat ze dan ook gelijk met buurtgenoten kijken. "Hij is lopend vertrokken, dus hij kan toch niet zover weg zijn", denkt ze. "Dit is zo ontzettend verdrietig, het was echt een heel lieve vrouw."
Zie ook: