Arnhem en omstreken

'Geschreeuw en heftige ruzies', maar buren zagen geen hulpdiensten bij dode vrouw

Een kaarsje voor de overleden vrouw in Arnhem-Zuid.
Een kaarsje voor de overleden vrouw in Arnhem-Zuid. © Persbureau Heitink
ARNHEM - "Hadden we achteraf een half uur van tevoren de politie maar gebeld", overpeinst een benedenbuurman van de vrouw die donderdag in de Arnhemse Cuijkstraat overleed. "Maar we hadden al zo vaak gebeld." Het stel zou jarenlang, avond na avond, ruzies hebben uitgevochten die steeds heftiger werden. "Soms ging het tot vier uur 's nachts door", weet directe buurman John Wekker.
'Dat dít zou gebeuren', vervolgt de benedenbuurman hoofdschuddend en vol ongeloof. Naast haar man zou verdachte Martijn van de Laar ook de mantelzorger van de overleden vrouw zijn geweest vanwege haar 'geestelijke instabiliteit', vertelt John die haar donderdag vond aan verslaggever Arjan Hoefakker van RTV Connect. Hij zag zijn buurvrouw 'naakt op haar buik dwars over straat liggen'. "Zij kon niet voor zichzelf zorgen en ging nooit alleen de straat op", vervolgt de buurman. "Ze was honderd procent afhankelijk van hem."
Bekijk hier de reacties van de buren bij RTV Connect
De jarenlange ruzies tussen het stel heeft de buurman nog vers op het netvlies. "Ik hoorde ze schelden, op de trap stampen of met dingen gooien." 'Hou nou eens op', zou de vrouw daarbij met regelmaat naar haar partner hebben geroepen. "En dat zes jaar lang, bijna iedere avond."

'Zou helemaal fout lopen'

Als de overlast te ernstig werd, belde John aan. Vooral wanneer zijn dochter weer eens 'niet kon slapen van het geschreeuw'. Toen zijn geduld 'echt op was', belde hij de politie. "Ik heb ook doorgegeven dat ik vreesde dat het een keer 'helemaal fout' zou lopen. Want het werd steeds heftiger."
Volgens John kwam de politie. "Toen was het twee weken stil. Daarna begon alles weer van voren af aan." Andere hulpdiensten heeft hij er niet gezien. Het contact met de familie aan beide kanten zou verbroken zijn en vrienden hadden ze volgens hem niet.
Alle buurtbewoners zijn angstig dat Van de Laar, die gezocht wordt, op dit moment ineens terugkeert in de straat, stelt John. "Ik ga 's avonds alleen de deur niet meer uit. Wie weet heeft hij zich verstopt in de buurt en komt hij terug." Ook de slaap gaat moeizaam op dit moment. "De nachtrust is wel even verstoord inderdaad."

'Draaien deur extra op slot'

Van de Laar heeft zijn overleden partner 'gered van de instanties', zou het stel hebben verteld toen ze daar in de straat kwamen wonen. "Want de instanties waren niet goed voor haar en hij zou voor haar gaan zorgen." Op die manier heeft Van de Laar haar ook van alle zorg geïsoleerd, zag de benedenbuurvrouw. Zelf slaapt zij momenteel nog wel. "Maar we draaien de deur wel extra op slot."
Als je met Van de Laar in gesprek ging, keek hij altijd langs je heen, vertelt een andere benedenbuurman. "Echt iemand die iets te verbergen had." Ook hij vermoedt misbruik van hem richting zijn overleden partner. "Op meerdere fronten." Hij zag zijn bovenbuurvrouw met regelmaat het huis uitvluchten. "En dan rende hij er weer achteraan. Hij was volledig geobsedeerd door haar. Ze zaten aan elkaar vast."

Mogelijk stille tocht

De dood van de vrouw is voor de buurt 'absoluut geen verrassing'. De benedenbuurvrouw zegt contact te hebben gezocht met burgemeester Ahmed Marcouch om een stille tocht of herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Verwerken van wat er zich hun straat heeft afgespeeld 'heeft tijd nodig', weet de benedenbuurman. "Elke keer als ik mijn vuilniszak weggooi, zie ik haar in mijn ooghoeken op straat liggen."

Zie ook: