Gelderse Vallei

Wim is 77 en loopt doodleuk mee in NK atletiek

Wim Oudejans doet mee aan het Nederlands Kampioenschap atletiek
Wim Oudejans doet mee aan het Nederlands Kampioenschap atletiek © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Een Nederlands Kampioenschap atletiek, maar dan voor mensen van 35 jaar en ouder. Dat vindt dit weekend plaats in Harderwijk, het NK Masters. De 77-jarige Wim Oudejans uit Nijkerk is deelnemer. Hij bewijst dat topprestaties ook op latere leeftijd nog mogelijk zijn. "Zolang ik nog competitieve tijden kan lopen, wil ik doorgaan."
Tijdens de warming up loopt Wim met een grote lach op zijn gezicht. "Rond mijn vijftigste ben ik begonnen met hardlopen, achter mijn zoon aan. Toen bleek al snel dat ik vrij goed kon lopen. De eerste wedstrijd waar ik aan meedeed, eindigde ik gelijk in het middenveld." Het hardlopen beviel hem goed, en hij deed steeds vaker mee aan wedstrijden. "Toen bleek al snel dat ik, zeker hier in de regio, behoorlijk meekan met de top."
Behoorlijk meekunnen is een understatement: tot aan dit weekend bezat Wim meerdere Nederlandse records in zijn leeftijdscategorie (75 t/m 79 jaar). "Maar een van mijn concurrenten is net 75 geworden, en die was wereldrecordhouder in de vorige leeftijdscategorie. Die pakt die records dus wel van me af", zegt hij nuchter. "Ik ga vandaag dan ook voor de tweede plaats, en dat gaat al moeilijk genoeg worden."

Koud en winderig

Deze zaterdag staat de 1500 meter op het programma. Vrijdag liep Wim al de 10.000 meter. "Dat viel me eigenlijk wat tegen. Het is koud en winderig, ik loop liever in de warmte." Ook zaterdag is het niet heel warm. "We gaan zien hoe het gaat, het wordt een stevige strijd."

Richting de finish

Al direct aan het begin van zijn race zoekt Wim zijn concurrent voor de tweede plaats op. Hij blijft de hele race vlak achter hem lopen, tot hij bij het laatste rechte stuk komt. Daar komt het aan op een sprint. "Normaal gesproken niet mijn sterkste kant, ik ben meer van de lange afstanden", zegt hij van tevoren nog. Toch komt hij naast zijn concurrent, en is niet te zien wie van de twee als eerste finisht. "Ik moest hem verrassen, ik denk dat ik net tweede ben geworden", hijgt hij direct na de finish.

Zelfde tijd

De fotofinish geeft ook geen duidelijkheid, de twee hebben uiteindelijk een tijd die tot op de honderdste van de seconde gelijk is. Toch de tweede plek dus. "Maar uiteindelijk gaat het daar niet om", weet ook Wim. "Ik vind het heerlijk om te hardlopen, en hier in de regio is het ook nog eens prachtig lopen."
Wim loopt drie keer in de week. "Een keer met de vereniging, twee keer zelf. Het is echt heerlijk om te doen, en ik hoop dat ik het nog lang mag doen. Als ik over drie jaar er nog bij ben, mag ik in de hogere leeftijdscategorie. Zolang ik competitieve tijden kan lopen, blijf ik doorgaan."
Het plezier in de sport is volgens Wim het belangrijkste. "Dat is ook mijn tip aan iedereen die op latere leeftijd wil blijven lopen. Blijf vooral genieten, ook als je misschien niet de snelste tijden loopt. Het houdt je actief en je hebt een heerlijke hobby." Na de 1500 meter is het NK nog niet afgelopen voor Wim: zondag staat de 5000 meter nog op het programma. "Daar heb ik ook erg zin in."