Noord-Veluwe

Tientallen schapen doen een jasje uit in Heerde

Een schaap dat wordt geschoren.
Een schaap dat wordt geschoren. © Omroep Gelderland
HEERDE - Het liet een aantal jaar op zich wachten, maar het schaapscheerdersfeest in Heerde is weer terug. In het centrum kregen zaterdag tientallen schapen een opfrisbeurt. En dat levert een heleboel wol op. Alleen: waar laat je dat?
Normaal gesproken wordt het afgeschoren wol verkocht, maar door de lage wolprijs is dat nu niet echt een optie. En dus worden er alternatieven bedacht. "Je kunt het gebruiken als isolatiemateriaal of als mestkorrels, maar het is afwachten. Tegenwoordig moet het economisch rendabel zijn, anders gaat er niemand mee aan de slag", zegt Lammert Niesing. Hij is schaapsherder van de kudde Epe-Heerde.
Toch gaat de wol die is afgeschoren niet helemaal verloren. Het wordt namelijk ter plekke verkocht. "Er zijn toch altijd liefhebbers die een vachtje willen hebben", vertelt de schaapsherder.
Bekijk hier hoe de schapen worden geschoren
Schapen weer geschoren in Heerde

Drukte

In het centrum van Heerde is het een drukte rond de schapen. "Ik vind het meesterlijk, het is een vak apart", zegt een oudere toeschouwer. En ook de kleinste jeugd is er te vinden. "De manier van scheren zonder touw vind ik de leukste manier, dat vind ik het vriendelijkst", zegt een meisje die met haar ouders staat toe te kijken.
Voor Niesing is het genieten. "Het schept toch een stukje voldoening. Als je bij de kapper bent en die doet er heel lang over en die frutselt er een beetje aan, dan maakt dat het toch wat leuker", grapt hij.