Achterhoek / Liemers

Verborgen kasteel opent eenmalig de poorten voor het publiek

Kasteel Wisch
Kasteel Wisch © Omroep Gelderland
TERBORG - Het is één van de grootste en meest bijzondere kastelen van Gelderland. Helaas is het nauwelijks vanaf de openbare weg te zien. Kasteel Wisch ligt verscholen aan de Oude IJssel tussen het groene struikgewas pal naast de oude binnenstad van Terborg. Ook de tuinen zijn ontoegankelijk voor publiek. De familie Vegelin van Claerbergen bewoont kasteel Wisch en opende deze week bij hoge uitzondering de poorten om het bijzondere gebouw zowel van de buitenkant als de binnenkant te bewonderen.
Alleen echte kastelenliefhebbers kregen een uitnodiging. Zij zijn lid van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) of volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre. Voor alle andere belangstellenden maakte René Arendsen deze podcast samen met de rentmeester van GLK Willem van Vliet.

Tijdreis

Het witgepleisterde kasteel Wisch vormt een bijzonder complex van gebouwen uit verschillende eeuwen. Een wandeling door het kasteel is een reis door de tijd. Bezoekers komen binnen via een kleine hal en bereiken daarna de grote ontvangstzaal. Deze is gebouwd in de zeventiende en de achttiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd. Via de ontvangstzaal zijn een salon, de eetkamer en de keuken te bereiken. Wat opvalt, is dat alles grondig schoon gehouden is. Aan alles blijkt dat we bij mensen te gast zijn in hun woonhuis en niet rondlopen in een museum.

Weergang uit de middeleeuwen

De oudere delen van kasteel Wisch zijn alleen te bereiken via de bovenverdieping. Een grote trap leidt naar een tweede salon. Eén van de vele deuren geeft toegang tot een smalle gang met een halfrond lichtblauw geschilderd blauw plafond. “Deze gang is uniek,” vertelt Willem van Vliet. “Zo'n gang zie je zelden in een kasteel. Het was ooit de weergang van het middeleeuwse kasteel waar ridders de wacht hielden.”
Weergang en middeleeuwse toren
Weergang en middeleeuwse toren © René Arendsen

Ronde toren met schijnvoegen

Vanuit de smalle gang bereiken we de wenteltrap in de zeshoekige traptoren die tegen de middeleeuwse ronde toren is gebouwd. Daar stapt de bezoeker de middeleeuwen in. De toren is het oudste deel van het kasteel. Er zitten schietgaten en kleine ramen in de metersdikke muren. Op de buitenzijde van de toren zijn in de zestiende eeuw schijnvoegen geschilderd. Bij de restauratie in 2012 zijn die opnieuw teruggebracht.
Bezoekers bij kasteel Wisch
Bezoekers bij kasteel Wisch © René Arendsen

Zaalgebouw uit de zestiende eeuw

De middeleeuwse ronde toren en de latere vleugels uit de zeventiende en de achttiende eeuw zijn met elkaar verbonden door een zaalgebouw uit de zestiende eeuw. Het vertrek op de eerste verdieping lijkt op een ridderzaal uit een middeleeuws kasteel. Slechts vier kleine ramen brengen het daglicht in de ruimte. Via de zeshoekige traptoren is ook de lange dienstvleugel met dienst- en stalvertrekken te bereiken. Op het uiteinde staat een vierkante toren uit de zeventiende eeuw. Maar deze vleugel bleek ook tijdens dit eenmalige bezoek hermetisch afgesloten voor alle bezoekers.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, televisie, radio, YouTube en internet