Rivierengebied

Heimwee drijft Oekraïens gezin vanuit de Betuwe terug naar de oorlog

Het gezin gaat per bus terug naar huis.
Het gezin gaat per bus terug naar huis. © Omroep Gelderland
De eerste Oekraïnse familie die in de Betuwe werd opgevangen, is al weer op weg naar huis. Het gastgezin in Tricht brengt ze zelf terug naar de grens met Polen. Van daaruit wil het vijftal middels een zestien uur durende busreis terug naar hun woonplaats even onder Kiev.
Totaal verkleumd kwam het gezin begin april aan op station Geldermalsen. Svitlana Katsan, de moeder van twee van de kinderen, vertelt: “Het was een zeer zware reis van zes dagen, waarvan de kinderen er drie ziek waren. We hadden het koud, in Polen was het tien graden onder nul. Svitlana is erg dankbaar dat zij met haar moeder en kinderen terecht kon bij Truus Bogert in Tricht.
Kijk naar een reportage:
Heimwee drijft Oekraïens gezin vanuit de Betuwe terug naar de oorlog
Eigenlijk had Truus alleen ruimte voor de moeder en haar twee kinderen. Margriet Verbeek, die de opvang regelt voor Oekraïners in de Betuwe, belde Truus om te vragen of het een probleem was dat ook de oma van het gezin zou meekomen. Daar moest volgens Truus wel een mouw aan te passen zijn. Maar bij het gezelschap zat ook nog een jongetje dat zijn moeder verloor.

'Laat maar komen'

Of dat een probleem was, herinnert Truus zich het telefoongesprek op die koude maandagavond begin april. Truus antwoordde: “Nee, laat maar komen.” In de woonkamer plaatse het gastgezin een uitschuifbed zodat de Oekraïense gasten de bovenverdieping konden delen met de kinderen van Truus en haar man Gijsbert.
Het gezelschap breidde zich uit met een jongetje dat zijn moeder verloor.
Het gezelschap breidde zich uit met een jongetje dat zijn moeder verloor. © Omroep Gelderland
Eigenlijk wil ze dat liever benoemen, want voor haar is het volkomen normaal. Truus: “Dat wordt heel groot gemaakt, maar dat ervaren wij eigenlijk niet zo. Op een gegeven moment ben je op een punt dat je denkt van: het voelt beter als we het doen.”

Geen moment spijt

En Truus heeft er geen moment spijt van gehad. Alles verliep prima, hoewel oma al vanaf begin aangaf niet te lang te willen blijven en onlangs ook nog flink ziek werd. Truus: “Dan heb je door: ze is gewoon ziek van heimwee.” Svitlana Katsan vult aan: “Het is goed dat mijn moeder teruggaat. Ze heeft de rest van de familie erg gemist.”

Met de bus

Truus en haar man Gijsbert brengen hun gasten met een gehuurd busje zelf naar de grens met Polen. Vandaar wil het vijftal verder richting hun woonplaats, zo’n negentig kilometer onder Kiev. Met de bus, omdat treinen nog steeds doelwit zijn van Russische beschietingen.
Voor Truus en haar man zal het wennen worden om verder te leven zonder hun Oekraïense gasten: “Kijk, je hoort van de oorlog en je volgt het. Maar straks zitten daar mensen waarvan jij gewoon bent gaan houden. Die zijn in dat land. Dus dan is het natuurlijk toch wel wat extra spannend.”