Arnhem en omstreken

Mag een herkenbare foto van een verdachte zomaar worden vrijgegeven?

De gezochte man.
De gezochte man. © Roland Heitink / Persbureau Heitink (beeldbewerking Omroep Gelderland)
ARNHEM - De politie gaf vrijdag een foto vrij van een man die wordt gezocht in het onderzoek naar het overlijden van een vrouw, donderdagavond op de Cuijkstraat in Arnhem. Dat gebeurt niet vaak, want een verdachte heeft ook recht op privacy. Wanneer wordt dit wel gedaan?
De politie laat zaterdag weten dat dat wordt besloten door de (hoofd-)officier van justitie. Het is dus een besluit van het Openbaar Ministerie (OM), niet van de politie.

Gevaar voor omgeving

Doel is opsporing makkelijker te maken. De politie stelt dat de verdachte in het onderzoek in Arnhem een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving kan zijn. Wie hem ziet, wordt gevraagd direct 112 te bellen.
Het verspreiden van foto- en filmmateriaal van verdachten is eind 2017 versoepeld. Zo mag het bijvoorbeeld als daardoor een misdrijf kan worden voorkomen. Ook kan het worden ingezet bij een vluchtgevaarlijke verdachte.

'Niet klagen als je een misdrijf pleegt'

"We leven in een moderne tijd. Je weet dat er overal camera's hangen. Dan moet je ook niet gaan klagen als je een misdrijf pleegt en de beelden worden gebruikt", zei OM-topman Diederik Greive destijds in de Telegraaf.
Er kan ook worden gekozen om de identiteit (voor- en achternaam) van een verdachte bekend te maken als dit dringend noodzakelijk is en er een 'strafbedreiging' van acht jaar of meer is. Dat is in dit geval dus (nog) niet gebeurd.

Advocaten kritisch

Overigens zijn strafrechtadvocaten kritisch over het vrijgeven van herkenbare foto's. Zij wijzen erop dat het om verdachten gaat. Als die verdachte onschuldig blijkt te zijn, dan blijft zijn of haar foto wel op internet circuleren. Bovendien zullen sommige mensen alleen het oorspronkelijke bericht hebben gezien en mogelijk automatisch denken dat degene schuldig is.
Het OM geeft aan dat het inderdaad een zwaar middel is, waar goed over nagedacht wordt alvorens het wordt ingezet. Maar: "het belang van het wegnemen van ernstig en dreigend gevaar voor de burger weegt meestal zwaarder dan de privacy van een verdachte, veroordeelde of potentiële dader", aldus OM-topman Greive.

Zie ook: