Gelderland

Straks 66.000 Gelderlanders met dementie: 'Wen er maar aan'

Julie Meerveld.
Julie Meerveld. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderland telt 36.000 inwoners met dementie. Tot 2040 gaat dat oplopen tot 66.000, stelt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. Landelijk hebben we het tegen die tijd over een half miljoen mensen met een vorm van dementie. Dat we die dus ook steeds vaker terug gaan zien in het straatbeeld, lijkt onvermijdelijk. Haar advies: 'Wen er maar aan'.
En dat blijkt nog niet altijd even makkelijk, blijkt onder meer uit de verhalen van zorginstelling de Herbergier in Arnhem en haar cliënten. Dat is een van de instellingen die er voor kiezen dementerenden zoveel mogelijk vrijheid te geven om te gaan en staan waar ze willen. Daarnaast wonen mensen om te beginnen het liefst zo lang mogelijk thuis, weet Meerveld. "Dus we zullen alleen maar meer mensen met dementie tegenkomen."

'Niet boos worden'

Eigenlijk wel grotendeels normale omgangsvormen waarmee je iedereen zou mogen benaderen, erkent Meerveld. "Helemaal eens. Dus je doet er niemand kwaad mee, ook al heeft iemand geen dementie. Maar het is altijd wel goed om te benadrukken. Want bijvoorbeeld als een dementerende boos wordt, is het vaak lastiger omdat je zelf ook de neiging krijgt om boos te worden: niet doen, daar wordt het erger van."
Als mensen zich zorgen maken over de veiligheid van een dementerende, is dat altijd reden om daarover in gesprek te gaan, ziet Meerveld. "Maar zoek naar andere oplossingen dan iemand achter slot en grendel te zetten. Je vindt het zelf ook niet fijn om te worden opgesloten. Die vrijheid is een groot goed."

'Het geluk van zeven dagen'

Je moet daarbij de afweging maken of het steeds opgesloten zitten opweegt tegen zelf naar buiten kunnen met het risico dat iemand die ene keer 's avonds in het donker de weg kwijt is, betoogt Meerveld. "Het gaat dan om het geluk van zeven dagen in de week, ten opzichte van die ene avond dat het mis ging."
De buurt waarin iemand woont, is daarbij enorm belangrijk, weet Meerveld. "Dat die weet dat iemand dementie heeft, hoe daarmee om te gaan en wie ze kan inschakelen als je die persoon tegenkomt of hoe hem thuis te brengen. Dan kan de buurt helpen, zodat iemand langer vrij thuis kan blijven wonen."