Achterhoek

Theepotten, strijkijzers en antieke radio's: 'Hier moet je een beetje gek voor zijn'

Een deel van de theepottenverzameling van boerderij 't Westendorp in IJzerlo
Een deel van de theepottenverzameling van boerderij 't Westendorp in IJzerlo © Omroep Gelderland
AALTEN - Honderden theepotten, wekkers, strijkijzers en antieke radio’s zijn er door de jaren heen verzameld. Het museum op boerderij 't Westendorp in IJzerlo kent vele grote verzamelingen Door corona was het museum lange tijd dicht en stond alles te verstoffen. Maar nu wordt de collectie weer opgepoetst voor de Farm en Country Fair en dat is heel veel werk.
“Ik heb een oproep geplaatst waarin ik mensen heb gevraagd om te helpen met poetsen van het museum”, zegt eigenaresse Joke Ruesink. “Het is echt heel veel werk, maar gelukkig was er een aantal mensen dat meteen enthousiast reageerde.”
Een van de vrijwilligers is Rik Niemeijer, die zelf ook verbaasd is over wat er allemaal staat opgesteld in het museum. “Er staan hier zoveel spullen, onvoorstelbaar”, zegt Niemeijer. “Er lijkt geen einde aan te komen. Hier moet je wel een beetje gek voor zijn om dit allemaal te willen verzamelen.”
'Mensen weten ons te vinden'
De afgelopen jaren breidde de verzameling van het museum steeds verder uit. “Mensen weten ons van heinde en verre te vinden”, vertelt Ruesink. “We zijn natuurlijk geen kringloopwinkel waar je zomaar spullen naar toe kan brengen. Toch passen de voorwerpen die mensen bij ons komen brengen vaak wel in één van onze verzamelcollecties.”
Speciaal voor de vijfentwintigste Farm en Country Fair, die in het laatste weekend van juni wordt gehouden, is er een nieuwe collectie aan toegevoegd. Een verzameling van bijzondere Engelse theepotten.
'Ik houd wel van uitdagingen'
“We wilden echt iets bijzonders hebben voor de jubileumeditie”, zegt Ruesink. “Toen waren we toevallig in Engeland in een theepottenmuseum. Dat vonden we zo’n leuk idee. We dachten meteen: dat moeten wij ook doen.”
In het begin was het lastig om de theepotten vanuit Engeland in Nederland te krijgen, maar Ruesink kreeg de smaak steeds meer te pakken. “We zijn gegaan voor variatie. Theepotten van dieren, Disney-figuren of theepotten met oud-president Bill Clinton erop”, vertelt Ruesink. “Als je er één hebt, wil je de rest van de set ook compleet hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik houd wel van uitdagingen."
Theepotten te zien tijdens Farm en Country Fair
Het museum was de afgelopen weken al enkele keren op afspraak open, maar de bijzondere verzameling Engelse theepotten is tijdens de vijfentwintigste Farm en Country Fair pas voor het grote publiek te bewonderen.
“De mensen die hier de afgelopen tijd zijn geweest zijn heel erg enthousiast”, zegt Ruesink. “Ze zijn verbaasd, maar vinden het bijzonder om te zien.”