Achterhoek

Deze boer heeft bitter weinig plezier van zijn 'emissiearme' vloer

Melkveehouder Gerben Slaghekke laat zien dat de gleuven in de vloer verstopt raken.
Melkveehouder Gerben Slaghekke laat zien dat de gleuven in de vloer verstopt raken. © NOS
HENGEVELDE - Melkveehouder Gerben Slaghekke uit Hengevelde liet een emissiearme vloer aanbrengen in de stal van zijn bedrijf. Die speciaal ontwikkelde vloer, die hij deels met subsidie kon bekostigen, moest de stikstofuitstoot van zijn vee beperken. In praktijk wordt er echter minder stikstofwinst mee behaald dan op papier werd geclaimd.
De emissiearme vloer bestaat uit platen van 1 meter 20 breed, met een sleuf van 3,5 centimeter. In het midden is de vloer iets hoger en vervolgens loopt hij licht af, zodat de mest en de urine van elkaar worden gescheiden. Daardoor komt minder ammoniak vrij en dat reduceert de stikstofuitstoot, zo is de gedachte.
De vloer werkt in praktijk echter niet zoals gehoopt. De Wageningen Universiteit onderzocht de werking en rapporteerde aan het RIVM dat het effect minder is dan gedacht. Hoeveel minder precies is niet duidelijk.

Gleuven raken verstopt

"Hij doet z'n werk niet zoals ik verwacht had", bekent Slaghekke. Hij wijst naar de vloer in zijn stal. "Doordat er heel veel van het strooisel wordt uitgelopen, gaan deze gleuven waar de vaste mest doorheen gedrukt moet worden, verstopt zitten."
De vloeren worden vaak getest onder perfecte omstandigheden, terwijl die er in de praktijk vaak niet zijn. De emissiearme vloer in Hengevelde is in de praktijk niet zo emissiearm, terwijl dat juist de bedoeling was. En dat stelt de melkveehouder uit Hengevelde teleur, zegt hij in gesprek met de NOS. "Je wilt het heel graag goed doen, en als nu dan blijkt dat die vloer toch niet doet wat-ie belooft, dan is dat heel erg zuur."

De boer blijft van goede wil

Slaghekke blijft erbij dat zijn branche welwillend is om de stikstofuitstoot te verminderen. Tegelijkertijd benadrukt hij dat er al veel werk is verzet. "De landbouw is de sector met de grootste stikstofuitstoot, maar ook die met de meeste reductie in het verleden. Terwijl andere sectoren alleen nog maar gegroeid zijn, hebben wij in de landbouw al een gigantische reductie bereikt ten opzichte van twintig jaar geleden. Het is niet zo dat we niets willen doen. We willen echt wel meer doen."
De melkveehouder denkt er nu over na om zijn emissiearme vloer te vervangen. Probleem is wel dat hij de kosten niet kan verhalen op de fabrikant: die is namelijk failliet gegaan.
Emissievrij is nog niet mogelijk