Achterhoek

Etten verliest geduld en wil aanpak gevaarlijk kruispunt

Een spandoek vraagt aandacht voor de kruising in Etten.
Een spandoek vraagt aandacht voor de kruising in Etten. © REGIO8
ETTEN - De kruising N317/Oude IJsselweg in Etten staat bij inwoners en de gemeente bekend als de gevaarlijkste van Oude IJsselstreek. Afgelopen oktober vond een 14-jarige fietser de dood bij een dodelijk ongeluk. Voor buurtbewoners is de maat vol.
Vanuit Comité Dorpsbelangen in Etten is een werkgroep druk met de kruising, meldt REGIO8. “We willen gewoon aan de gang”, aldus Dennis Roes die als dorpsbewoner is aangesloten bij de werkgroep. "De gemeente werkt heel goed mee en de provincie denkt mee, maar aan meedenken en meewerken hebben we niets. Er moet nu gewoon actie gaan komen.”
Bekijk de video, de tekst gaat eronder verder.
Het ongeluk in oktober maakte Etten wakker. Luc Löverink, namens Dorpsbelangen Etten: "We zijn eigenlijk al langer in gesprek met de gemeente over aandacht voor de verkeersveiligheid hier.”

Spandoek

Recent is een spandoek geplaatst waarmee bestuurders worden opgeroepen maximaal 70 kilometer per uur te rijden. De initiatiefnemers hopen daarnaast de aandacht van de gemeente en provincie trekken om tot een snelle aanpassing van het kruispunt te komen.
Die lagere maximumsnelheid ziet de werkgroep ook als mogelijke oplossing. “We hebben zelf een voorzet gedaan richting de gemeente, vergelijkbaar met de situatie in Duitsland”, aldus Löverink. “Daar heb je de honderdkilometerwegen en staat bij elke kruising een bord met terug naar zeventig om de snelheid eruit te halen.”
Voor 2024 staat de N317 op de planning voor onderhoud. Of de verkeerssituatie dan ook wordt aangepakt is onduidelijk. Al meerdere keren is aangegeven door provincie en gemeente dat er gesproken wordt over aanpassingen aan de kruising.
Voor de werkgroep gaat dit niet snel genoeg. “Of dat dan in 2024 meegenomen wordt betwijfelen wij. We willen eigenlijk zien dat er tijdelijke maatregelen getroffen worden”, besluit Löverink.

Zie ook: