nieuws

Eindelijk weer Eibertjesdag in Nunspeet; klederdracht uit alle windstreken

Veel folklore en natuurlijk klederdracht tijdens Eibertjesdag
Veel folklore en natuurlijk klederdracht tijdens Eibertjesdag © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Na Twee Jaar is er eindelijk weer een Eibertjesdag in Nunspeet. De braderie die draait om klederdracht uit alle windstreken van Nederland trok veel publiek. Volgens de organisatie bezochten zo'n 20 duizend mensen Nunspeet om een stukje folklore mee te pakken.
De lijfjes en rokken konden weer uit de mottenballen en de mutsen weer netjes gestreken en gesteven, op naar het grootste klederdrachtfestijn van Nederland. Afgelopen vrijdag organiseerde de werkgroep Folklore en Klederdracht van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete in samenwerking met 'Nunspeet Onderneemt Samen' voor de achtentwintigste keer de jaarlijkse Eibertjesdag. De werkgroep heeft veel contacten met andere streekdrachtgroepen in het land en die werden dan ook uitgenodigd om op de vrijdag na Hemelvaartsdag naar Nunspeet te komen.
Bekijk de video voor een impressie van Eibertjesdag:

Folkloredag

Eibertjesdag is een echte folkloredag en werd druk bezocht. Volgens de organisatie waren er ruim 20 duizend bezoekers. Ruim 250 personen waren in klederdracht, waaronder vier dansgroepen. Honderden leden van deze groepen waren in hun streekdracht te zien. Ze hebben vaak hun mooiste kleding aan: het opknappergoed of de zondagse dracht, maar ook de werkkleding wordt gedragen. Fraaie Zeeuwse mutsen met gouden sieraden, kleurige Urker kraplappen, de Veluwse klootjespet, het mooie Groninger oorijzer en de zwaar gesteven Bunschoten-Spakenburger kraplappen zijn onder meer te bewonderen. Ieder deel van die traditionele kleding heeft zijn eigen functie en geschiedenis.