Rijk van Nijmegen

Longpatiënten Radboudumc verhuizen naar gloednieuw gebouw

Longpatiënt Jos Klomp is blij met zijn nieuwe kamer.
Longpatiënt Jos Klomp is blij met zijn nieuwe kamer. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Na ruim een eeuw komt er een eind aan de zorg voor longpatiënten op het terrein van Dekkerswald in Groesbeek. Het Radboudumc verhuist komend weekend alle patiënten naar het hoofdterrein van het Nijmeegse ziekenhuis. Vrijdagochtend zijn als eerst de patiënten die worden behandeld op de verpleegafdeling overgeplaatst.
“Dit zijn patiënten met een longziekte die 24 uur per dag zorg nodig hebben en variërend van enkele dagen tot zo’n zes maanden opgenomen zijn. Deze patiënten zijn ernstig ziek, maar wel stabiel. Ze hebben tuberculose of een andere long-infectieziekte”, vertelt zorgmanager Marijke ten Dam.

Geen risico’s

De patiënten zijn één voor één in een taxi of ambulance van Groesbeek naar Nijmegen gebracht. Ten Dam benadrukt dat de rit voor de patiënten geen gezondheidsrisico vormt. “Voor vertrek doet een arts samen met een verpleegkundige bij alle patiënten een triage. En wanneer dat oké is, is een patiënt stabiel genoeg om die vier kilometer van Dekkerswald naar het Radboudumc af te leggen.”
Ook over mogelijke besmettingen maakt ze zich geen zorgen. “Alleen tuberculose is besmettelijk en om dat te voorkomen is het dragen van een masker voldoende, dus het is veilig deze patiënten te vervoeren.”

Patiënten voorbereid

Om de overplaatsing in goede banen te leiden, is voorafgaand aan de verhuizing met patiënten uitgebreid besproken wat hen te wachten staat. Ten Dam denkt niet dat de overplaatsing heel ingrijpend gaat zijn. “De patiënten krijgen een prachtige nieuwe kamer met alles erop en eraan en al het personeel gaat mee, dus ik denk dat ze binnen een paar dagen gewend zijn.”

Nieuw gebouw

Voor de patiënten die worden behandeld op de verpleegafdeling is er een nieuw pand gebouwd. Het gloednieuwe zorggebouw staat op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen, maar op afstand van andere patiënten, medewerkers en bezoekers. Het nieuwe pand heeft 8 miljoen euro gekost en is voorzien van de nieuwste technieken, veel daglicht en heeft een eigen binnentuin.
Jos Klomp is een van de patiënten die met de ambulance naar het nieuwe gebouw aan de Erasmuslaan is gebracht. Hoewel de rit de 71-jarige longpatiënt behoorlijk wat energie heeft gekost, is hij blij met zijn nieuwe verblijf. “Dekkerswald is erg verouderd, dus ik vind het een goede zaak dat we zijn verhuisd. Het is denk ik een hele vooruitgang voor de wetenschap en ook voor de patiënten. En ik vind mijn nieuwe kamer echt geweldig.”

Afscheid Dekkerswald

In 1913 opende op Dekkerswald in Groesbeek een sanatorium voor patiënten met TBC. Het herstellingsoord groeide door de jaren heen uit tot een longcentrum. Het Radboudumc behandelt sinds 1964 longpatiënten op de locatie in Dekkerswald. Alle longpatiënten verhuizen dit weekend van Dekkerswald naar verschillende afdelingen op het hoofdterrein van het ziekenhuis in Nijmegen.
Het eerste weekend van juli verhuizen ook het pijnbehandelcentrum en de poli voor kinderen met astma. Daarmee neemt het Radboudumc voorgoed afscheid van de locatie Dekkerswald. De verhuizing is onderdeel van de ambitie van het Radboudumc om het hele ziekenhuis zo compact mogelijk in te richten en alle zorg zo dicht mogelijk bij elkaar te hebben.