Achterhoek / Arnhem en omstreken

Voor 9 euro heel Duitsland door met het ov - zó begint je reis in Gelderland

Een trein van VIAS in Duitsland
Een trein van VIAS in Duitsland © Benjamin Dahlhoff/Wikipedia
ARNHEM - Voor slechts 9 euro een hele maand gratis reizen. Die actie heeft de Duitse regering bedacht om de gestegen kosten van brandstof en levensonderhoud voor een gedeelte te compenseren. De aanbieding geldt voor de maanden juni, juli en augustus. Kunnen we daar als Nederlanders ook van profiteren?
Het is even puzzelen via welke Gelderse plaatsen je makkelijk Duitsland in komt met het openbaar vervoer. De ICE van Arnhem naar Frankfurt valt bijvoorbeeld af om dat die trein niet onder de felbegeerde negen euro voordeelkaart valt. Die kaart geldt namelijk alleen voor regionale treinen.
Gelukkig zijn er daar ook genoeg van. Duitsland kent stoptreinen en regionale treinen die grofweg een beetje tussen de Nederlandse intercity en de stoptrein in zitten. Je kunt met deze treinen echt een heel eind komen.

De beste mogelijkheden

Hoe kom je vanuit Gelderland Duitsland in? Vooropgesteld: de 9 euro voordeelkaart gaat pas in vanaf het eerste Duitse station. Het stukje van Nederland tot Duitsland betaal je dus zelf. Maar dan ligt heel Duitsland ook aan je voeten. We zetten enkele mogelijkheden voor je op een rijtje:
1- De stoptrein van Arnhem
Vanaf Arnhem gaat niet alleen de ICE naar Duitsland, maar ook via Zevenaar een RE-stoptrein. Die gaat via Zevenaar naar Düsseldorf Flughafen. Een ritje van één uur en vijftig minuten. De nieuwe vervoerder VIAS exploiteert de regionale trein RE19. Op Arnhem Centraal staat een kaartautomaat in de hal naast de roltrap en ook is het mogelijk om via internet een kaartje te kopen. Koop hier ook gelijk je 9 euro voordeelticket. Let wel op: de controleurs zijn streng. Bij onjuiste kaartjes ligt een boete van 60 euro in het verschiet. Het eenvoudigst is om op Arnhem bij de Duitse VIAS kaartautomaat een Preisstufe-B zonekaart (6,10 euro) te kopen. Die geldt van Arnhem tot Emmerich-Elten. En vanaf daar geldt je 9-euro voordeelticket. Het kopen van een kaartje via NS-Internationaal wordt afgeraden; dan betaal je 10 euro extra buitenlandtoeslag. Zie ook https://www.vrr.de/de/tickets-tarife/9-euro-ticket/.
2- Bus op Nijmegen centraal:
De SB58 rijdt van Nijmegen CS in 56 haltes naar Emmerich Hbf. Daar kan je weer verder met de VIAS RE 19 richting Düsseldorf. Maar natuurlijk kan je ook overstappen in Kleve op de snellere RE 10 naar Düsseldorf of Keulen (overstappen in Krefeld op de RE-1).
3- Groesbeek draisine
Met de toeristische fietstrein vanaf Groesbeek naar Kleve en Kranenburg. Een sportief begin van je slowtraveltocht. Vertrek drie keer per dag vanaf Groesbeek naar Kranenburg. Gebruik je deze mogelijkheid, dan heb je wel veel lol, maar echt ver kom je dan natuurlijk niet meer. Gelukkig geldt je voordeelkaart voor de hele maand.
4- Winterswijk:
Bus R71 rijdt je vanaf Winterswijk naar Vreden Stadtmitte. En dan verder bijvoorbeeld met de S70 naar Münster. De R71 rijdt meestal met 8-persoonsbusjes. De bus is vooral in trek bij Duitse toeristen die Winterswijk bezoeken. Af en toe wordt op zaterdag (marktdag in Winterswijk) met een dubbeldekker gereden.
5- Aalten:
Buslijn C11 rijdt ieder uur naar Bocholt. In de bus moet volgens het Duitse systeem betaald worden. Hier kun je dus al gelijk gebruik maken van de negen euro voordeelkaart. De reis van Aalten naar Bocholt duurt circa 20 minuten. In Bocholt kan men overstappen op andere verbindingen naar onder andere Wezel, Düsseldorf en Münster.
6- Dinxperlo:
De C11 van Aalten rijdt via Dinxperlo naar Bocholt. Zie voor overstapmogelijkheden deze site. Want via Düsseldorf is Köln niet zo ver weg meer.
7-Eibergen e.o.:
Mensen in de buurt van Eibergen die naar Duitsland willen hoeven alleen maar even naar Enschede te rijden met bv Bus 73, bus 74 of bus 53 . In Enschede staan de stoptreinen naar Münster (RB54) en Dortmund (RB51) 1x per uur op je te wachten.
8- Eigen auto
Natuurlijk kan je ook de eigen auto pakken en die neerzetten bij een Duits bus- of treinstation. Vergeet dan niet om gelijk even goedkopere Duitse benzine te tanken. Zo loopt uw voordeel alleen maar op!

Handige sites

Zin in een Duits trein- of busritje gekregen? Onderstaande sites zijn vast handig om leuke bestemmingen uit te zoeken.
  • trainline.nl heeft een groot online aanbod.
  • nsinternational.com onderscheidt zich door een gebruiksvriendelijke website
  • bahn.de van de Duitse spoorwegen.
  • happyrail.com is ook een handige zoeksite
Let er bij al deze zoekmachines wel op dat de 9 euro voordeelkaart niet geldig is op internationale (ICE en IC) treinen en lange afstandsbussen.

Algemene tips voor Duitsland:

Het mondkapje is in het openbaar vervoer nog geldig. Niet vergeten dus. Ook is het handig om wat contant geld bij je te hebben. Op veel plaatsen is pinnen nog niet gebruikelijk. Op zon- en feestdagen is veel dicht in Duitsland zoals restaurants. Beter is om een andere dag te kiezen.