Rivierengebied

Nieuwbouw dierenopvang van start, nu het geld nog

Dierenopvangtehuis Bommelerwaard
Dierenopvangtehuis Bommelerwaard © Omroep Gelderland
BRUCHEM - Het is gedurfd wat ze bij het Dierenopvangtehuis Bommelerwaard hebben gedaan. De nieuwbouw is begonnen, maar het geld is nog niet rond. Wel gaf de gemeente Zaltbommel de afgelopen week een lening van 350.000 euro, maar dat is niet genoeg. De stichting had zelf vier ton in kas, maar de opvang heeft nog enkel tienduizenden euro’s extra nodig om de bouw tot een goed eind te brengen.
Beheerster Hetti Bouman kan zich maar net omdraaien in de behandelkamer. De behandeltafel is een klaptafeltje aan de muur. Vooral als een kat wild is door de behandeling, is die maar lastig terug te krijgen in de kooi op het kamertje, vertelt ze. Het gebouw is oud en al langer toe aan vervanging.
De financiering voor de nieuwbouw kwam maar lastig rond. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) werd aangesproken voor een lening, maar door vertraging kreeg de dierenopvang met andere voorwaarden te maken. Zo moest de nieuwbouw volgens vicevoorzitter Guido van Dieten van de stichting minsten een miljoen gaan kosten om in aanmerking voor een lening te komen. De gemeente Zaltbommel verstrekte daarom deze week zelf een lening.

Sponsoren moeten uitkomst bieden

De Stichting Dierenopvang Bommelerwaard hoopt nog zeker 50.000 euro via sponsoren binnen te krijgen. Mogelijk is dat nog niet genoeg, vreest Van Dieten. ‘De bouwkosten blijven ondertussen maar stijgen’, vertelt hij.
Daarnaast wil de stichting het hondenveld goed afrasteren. ‘Sommige honden klimmen zelfs tegen hekken op, dus daar moet je speciaal gaas voor hebben’, laat beheerder Hetti weten.
Het Dierenopvangtehuis is niet bang dat de nieuwbouw niet af zal komen. Volgens Van Dieten heeft de Bommelerwaard ze nog nooit in de steek gelaten.