Liemers

Driedaags Buitenblik Festival Zevenaar bestaat dankzij tientallen vrijwilligers

Buitenblik Festival
Buitenblik Festival © Omroep Gelderland
Dit Hemelvaartsweekend zijn er in onze provincie veel evenementen en festivals. Maar een festival dat georganiseerd is door alleen maar vrijwilligers, is vrijwel uniek. Zo is in recreatiegebied De Breuly in Zevenaar het Buitenblikfestival, dat draait op tientallen vrijwillige krachten.
Het terrein is al kleurrijk versierd, maar toch moet er nog veel gebeuren. Vrijdag overdag is het nog een race tegen de klok om alles op tijd af te krijgen voor de opening. Lampjes worden opgehangen, stoelen in het gras gezet, vrijwilligers lopen met palen en gereedschap heen en weer.

Doen wat je leuk vindt

Al maanden zijn ze bezig met de voorbereidingen van het festival in verschillende groepjes. "We hebben technici, creatieve mensen, de groep die zich bezig houdt met kinderactiviteiten, van alles", vertelt Mariëlle Thielking-De Hair. "Heel gezellig, het is een hele leuke club. "Zeker twintig tot dertig vrijwilligers doen mee aan dat voortraject, in het weekend zelf is er hulp van in totaal zo'n zeventig man. "Heel bijzonder dat het elke keer weer lukt om zoveel enthousiaste mensen te vinden voor dit evenement", vertelt coördinator Hans Vande Walle. "Maar het helpt dat je iedereen laat doen wat ie zelf ook leuk vindt. Soms moet je ook wel schakelen, want het is natuurlijk geen 'baan' dus soms vallen er vrijwilligers af. "
Buitenblikfestival
Buitenblikfestival © Omroep Gelderland
Het festival wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden en is sinds de start flink gegroeid. Tijdens de coronacrisis ging het evenement twee jaar niet door, maar gelukkig kan alles wat toen al op de plank lag, nu weer te voorschijn worden gehaald.

Festival voor iedereen

Op het festival worden - afhankelijk van het weer- zo'n 6.000 bezoekers verwacht. "De entree is gratis en de prijzen voor de drankjes proberen we zo laag mogelijk te houden", aldus Vande Walle. "Het moet ook voor gezinnen die niet veel te besteden hebben mogelijk zijn om hier te komen kijken en genieten. De optredens op het terrein zijn gratis al moet voor sommige workshops wel een klein bedrag betaald worden. "We nodigen daarom ook geen hele grote bekende artiesten uit, want dat gaat enorm ten koste van ons budget. Dat is zonde. Het Buitenblik Festival krijgt een deel subsidie van de gemeente Zevenaar en maakt verder gebruik van meerdere sponsoren.
Gelukkig hebben de vrijwilligers de komende dagen allemaal ook zelf nog even tijd om het festival te bezoeken en een drankje te drinken. Al zal het voor Hans Vande Walle wel zonder biertje zijn: "Ik sta alle dagen van 7 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts paraat. Dat is best pittig, dus dat worden wel alcoholvrije dagen." Maar die heeft hij er voor over. "Ik kan wel genieten hoor, alleen moet ik ook scherp blijven. "