Rijk van Nijmegen

Muzikant Emile woont in een yurt: 'Ik was klaar met de stad en het drukke leven'

Emile Lagarde maakt muziek in zijn yurt.
Emile Lagarde maakt muziek in zijn yurt. © Emile Lagarde
NIJMEGEN - Muzikant Emile Lagarde verruilde twee jaar geleden zijn stadse appartement in de Amsterdamse Bijlmer voor een eenvoudige yurt in de natuur bij Nijmegen. “Ik was klaar met de stad en het drukke leven”, vertelt hij. Zijn muziek veranderde mee. Dit jaar komt zijn nieuwe muziek uit en werd hij gekozen als act voor de Popronde.
“Ik wist vrij weinig over de simpele dingen van het leven, zoals de namen van de bomen, maar ook meer praktische zaken. Ik had behoefte om daarmee in contact te komen”, legt Emile uit.
Dus ging hij samen met zijn vriendin op zoek naar een andere plek om te wonen. Nijmegen kwam snel in beeld. “Ik ben opgegroeid in de wijk Dukenburg, dus dit is mijn omgeving.” In zijn jonge jaren was Emile al graag buiten op straat.

'Het lijkt op kamperen'

Een yurt werd getest en meteen was het stel dolenthousiast. Ze kochten er zelf eentje en nu wonen ze er alweer twee jaar in. De huidige Mongoolse tent staat achter de dijk in Nijmegen. Hier huren meer gelijkgestemden een kavel.
“We hebben binnen een keuken, een bed dat je kunt opklappen en een houtkachel om het warm te stoken in de winter.” Er is gemeenschappelijke sanitair. “Het lijkt op kamperen, maar voor mij voelt het wel als thuis.”

Schizofrenie van de stad

Met de verhuizing veranderde ook geleidelijk de muziek die Emile maakte. “Onder de naam Sun Shy Boy maakte ik elektronische muziek die alle kanten opging, net als het stadse leven. Het vertaalde een soort schizofrenie van de stad.”
Sinds Emile in de yurt woont kwam langzaam andere muziek tot stand. “Het is nu meer een akoestische sound met eigenzinnige Nederlandse teksten.”
Emile Lagarde woont nu in een yurt achter de dijk in Nijmegen.
Emile Lagarde woont nu in een yurt achter de dijk in Nijmegen. © Elske Nissen
Hij bundelde hiervoor zijn krachten met producer Simon Akkermans. Die leerde hij vorig jaar kennen op de Summerschool van De Basis in Nijmegen. Dit wordt afgesloten met een optreden. Dit jaar treden de acts 22 juni op in cultuurcentrum Brebl. Zelf heeft Emile al diverse try-outs van zijn nieuwe nummers achter de rug. “Ik kreeg mooie reacties.”

Verlies vader

De nummers gaan over het overlijden van zijn vader acht jaar geleden. “De songs raken mensen en daarvoor doe je het.”
Emile ziet zijn nieuwe muziek als een soort slotstuk in zijn rouwverwerking. “Mijn vriendin is in verwachting en nu word ik ineens zelf vader, zonder dat ik dat had bedacht toen ik de nummers over mijn vader schreef. Het geeft me bij sommige nummers nu een ander gevoel.”
Dat raakt mensen en daarvoor doe je het.
De EP met de nieuwe muziek komt in het najaar uit vlak voor de Popronde. Uit ruim negenhonderd inschrijvingen is Emile één van de honderd talentvolle acts die door Popronde zijn geselecteerd.
Ze nemen dit najaar deel aan het grootste rondreizende festival van Nederland dat ook steden in Gelderland aandoet. Naast Emile nemen nog dertien Gelderse acts deel. Op 2 juni geeft Emile nog een try-out bij Cult-Uur in De Achtertuin aan de Winselingseweg 43 in Nijmegen.