Achterhoek

Bevers zetten tanden in monumentale bomen, landgoed neemt maatregelen

Bever
Bever © Omroep Gelderland
VORDEN - Op Landgoed Hackfort bij Vorden zijn maatregelen genomen tegen bevers. De dieren zijn welkom, maar het probleem is dat de bevers ook knagen aan bomen die de beheerder van het landgoed niet kwijt wil. Om te voorkomen dat te veel bomen in het parkbos worden omgeknaagd, zijn daarom maatregelen genomen.
Het is net zo simpel als effectief. Rondom de onderkant van de bomen die beschermd moeten worden is gaas gespannen. "De bever is hier hartstikke welkom", vertelt boswachter Anouk Ballot. "Maar een aantal bomen willen we gewoon niet kwijt. Bij landgoederen heb je het ook over cultuurhistorie en we hebben onze prachtige monumentale bomen. We juichen het natuurlijke proces ook toe, dus dat geeft wel een paar hoofdbrekens", legt de boswachter van Natuurmonumenten uit.
De bevers op het landgoed hebben het vooral voorzien op linden. Of de bomen klein of juist heel groot zijn, lijkt de bevers niet uit te maken...
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
Via de IJssel zijn de bevers de Baakse Beek opgezwommen en kwamen ze terecht op het Vordense landgoed. Voor zover bekend hebben de dieren nog geen burcht gebouwd op Hackfort.

Oranje tanden

Bevers eten de bast, jonge twijgen en bladeren van bomen. Hun tanden zijn niet alleen megasterk en lang. Ze vallen ook nog eens op door het oranje glazuur op de tanden. De tanden van bevers groeien hun hele leven.
Behalve de aanwezigheid van bevers houdt ook de droogte de beheerders van Hackfort bezig. Door de lage waterstand werkt de vistrap bijvoorbeeld niet. Samen met het waterschap, pachters en andere betrokkenen wordt bekeken wat gedaan kan worden om de droogte zoveel mogelijk het hoofd te bieden...
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Waterrad wil water

Ook de oude watermolen op het landgoed heeft water nodig, vertelt Ballot. Zonder voldoende water kan het rad niet draaien. Het deel dat in het water hangt blijft nat, terwijl de schoepen boven water uitdrogen. Hierdoor raakt het rad uit balans en functioneert het niet meer goed...
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Eeuwenoude beuken

De rode beuken aan de voorkant van het landhuis hebben het ook zwaar door de jarenlange droogte, laat Ballot zien. In de kruinen van de eeuwenoude bomen zitten kale plekken. Omdat langs de bomen wandelpaden lopen, worden de beuken extra goed in de gaten gehouden. Als ze nog slechter worden, moeten ze op termijn vanwege de veiligheid misschien verdwijnen.
Door de waterhuishouding te verbeteren, hoopt Natuurmonumenten dat ook deze iconische bomen behouden kunnen blijven. Het weer moet dan ook een handje helpen. Af en toe een bui is volgens Ballot niet voldoende. Voor de natuur heeft zij liever wekenlange miezerregen.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.