Noord-Veluwe

Staking in streekvervoer, busje komt (misschien) niet

Een bus van Keolis.
Een bus van Keolis. © Keolis
HARDERWIJK - In het streekvervoer wordt vanaf dinsdag twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt voor een cao. Daarmee worden de estafettestakingen die twee weken geleden begonnen geïntensiveerd, meldt FNV Streekvervoer. Dinsdag wordt er gestaakt in Harderwijk en Flevoland.
"De chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk", zegt bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. Met een hoger loon moet het vak aantrekkelijker worden voor jonge chauffeurs. De werkdruk is nu volgens de bond erg hoog en dat leidt tot een hoog ziekteverzuim, hier en daar zelfs 25 procent.
Chauffeurs die bij het CNV zijn aangesloten staken niet. Die bond ging akkoord met het eindbod van de werkgevers, de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.
Dat eindbod bestaat uit een eenmalige uitkering van 400 euro bruto over het tweede half jaar van 2021 en een eenmalige uitkering van 800 euro bruto over het eerste half jaar van 2022. Deze bedragen zijn in maart uitbetaald, zegt een woordvoerster van vervoerder Keolis.

2,8 procent erbij, FNV niet akkoord

Verder krijgen de chauffeurs er met ingang van 1 juli 2,8 procent salaris bij en dat geldt ook voor toelagen en toeslagen. En de regeling vervroegd uittreden maakt het chauffeurs mogelijk maximaal twee jaar voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken.
FNV Streekvervoer is niet akkoord gegaan met dit eindbod en zegt de overlast voor reizigers te willen beperken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag spreekt van een arrogante houding bij de vervoerders tijdens de cao-onderhandelingen. “De medewerkers willen een eerlijke loonsverhoging en minder werkdruk. En ze gaan door zolang dat nodig is.”
De woordvoerster van Keolis kon vrijdagmiddag niet zeggen hoeveel ritten in Harderwijk uitvallen. “We weten pas op de dag van de staking hoeveel chauffeurs niet rijden, ik weet wel dat alleen leden van FNV staken”, verklaarde ze.
De cao voor het streekvervoer heeft een looptijd van anderhalf jaar tot 31 december 2022 en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021.