Achterhoek

Het bier vliegt eindelijk weer door de lucht bij Normaal

Anouk Wildeboer genoot zichtbaar van het concert.
Anouk Wildeboer genoot zichtbaar van het concert. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Het moest van frontman Bennie Jolink na alle coronabeperkingen een 'Bevrijdingsfeest' worden, en dat werd het. Traditiegetrouw stond Normaal op Hemelvaartsdag op het podium in Lochem. Het publiek had knaldrang. Nog voor de muzikanten opkwamen, vloog het bier al door de lucht. Niet veel later was dat hooi en werden de mobieltjes tevoorschijn gehaald.
De beelden vanuit Lochem:
Eindelijk weer olderwets høken bij Normaal
In het publiek staat Thomas ten Kate uit de omgeving van Hoogeveen: “Normaal is de hype. Al die jaren hebben we niet mee kunnen høken. En nou kunnen we weer.”
Hij verwacht dat het er straks extreem aan toegaat. Hoe dat eruit zien? “Bier gooien, met de blote ballen gaan, dansen en høken.”
Thomas ten Kate: “Normaal is de hype."
Thomas ten Kate: “Normaal is de hype." © Eigen foto
Na afloop gaat het feestje volgens hem gewoon verder. “Ik heb een vriendin, maar de jongens gaan na afloop een beetje met de chickies spelen.”
Anouk Wildeboer uit Drenthe heeft ook veel zin in het concert. “Het wordt dondersmooi høken. Ik ben een echte fan.” Het is haar tweede keer bij een optreden van Normaal en is met haar hele familie naar de Achterhoek gekomen. “Ik ben ermee opgevoed, mijn vader luisterde het iedere dag.”

Deurdonderen

Frans van Leeuwen uit Hummelo kwam 43 jaar geleden ook naar het concert van Normaal in Lochem met zijn Zundapp en is er nu weer op zijn brommer naartoe gereden.
De tekst en cultuur van Normaal heeft hij twee jaar moeten missen. “Ik ben blij dat we weer hier met z’n allen kunnen zijn. Normaal is een fenomeen.” Hij gaat straks flink meezingen met de nummers. “Voor elke gemoedstoestand is er een toepasselijke tekst die je steun geeft of waar je energie van krijgt. Deurdonderen is volgens hem een toepasselijk nummer voor zijn gemoedstoestand nu.
Normaal is een fenomeen
Bassist Willem Terhorst kan niet wachten om het podium weer op te gaan. “We konden paar jaar lang helaas niets doen. Dat is niet fijn zeker als muziek maken je hobby is, je lust en je leven.”
Bassist Willem Terhorst: "Nu is het ook weer gigantisch druk en dat is imponerend."
Bassist Willem Terhorst: "Nu is het ook weer gigantisch druk en dat is imponerend." © Eigen foto
Hij is bijna 73 en leeft volgens eigen zeggen in reservetijd. "Het gaat niet meer zoals toen je jong was, je boet wel in aan kracht. De techniek is meer verreist om het iets makkelijker te maken”, zegt de ‘directeur van de basafdeling van Normaal’.
Nu is het ook weer gigantisch druk en dat is imponerend
In 2019 stond Normaal op Hemelvaart voor zo’n 20.000 mensen. “Nu is het ook weer gigantisch druk en dat is imponerend”, vindt Willem. Dat ze een jaartje ouder worden kan de mannen niet deren. “Bennie heeft last van astma, maar hij heeft een geneesmiddel gevonden en kan er weer vol tegenaan.”
De band denkt dan ook nog zeker niet aan stoppen. “We zijn bezig met het verzamelen van ideeën voor een volgend album.”
Duizenden mensen genoten van een concert van Normaal.
Duizenden mensen genoten van een concert van Normaal. © Omroep Gelderland

Zie ook: