Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Verdriet om dood Willibrord Frequin: 'Hij had een grote bek, maar een hart van goud'

Ratelband bezocht Frequin vorige maand nog, met zijn zoon
Ratelband bezocht Frequin vorige maand nog, met zijn zoon © Emile Ratelband
NIJMEGEN - Wie je het ook vraagt, journalist Willibrord Frequin maakte op iedereen indruk. Online regent het fragmenten uit zijn programma's, waaronder De Week van Willibrord, waarin de Nijmegenaar misstanden aankaartte. Maar vrienden herinneren hem vooral als een hele warme man, vertelt Emile Ratelband aan Omroep Gelderland.
"Ik heb hem vier dagen geleden nog gesproken. Het voelt een beetje onwerkelijk. Ik ben echt aangeslagen dat hij er niet meer is", vertelt Ratelband aan de telefoon. Hij zit zelf nog in Thailand, maar wil zo snel mogelijk terug. "Om bij de begrafenis aanwezig te zijn."
De twee waren grote vrienden, zegt de Arnhemmer. "Mijn zoon is wel eens naar hem toegegaan toen het met de scheiding van mijn vrouw niet goed ging. Dan bleef hij daar een tijdje en kwam ik hem ophalen. Dat zijn dingen die je nooit vergeet: hoe hij er voor mij en mijn familie was."

Misstanden aanpakken

Voordat Ratelband naar Thailand ging, was hij ook nog op bezoek bij de journalist. "Natuurlijk wisten we toen dat het fout was. Maar je denkt bij het weggaan toch: tot de volgende keer."
In Nieuws en Co op NPO Radio 1 gaf voormalig Brandpunt-collega Fons de Poel ook aan dat de familie het verlies zag aankomen. "Op het laatst had alles het begeven. Hij had - hoe moeilijk het ook is - er vrede mee dat hij zou overlijden."
In de laatste gesprekken met Frequin bleef hij nog altijd geïnteresseerd in het onrecht wat anderen aangedaan wordt. "Dan hadden we het over de toeslagenaffaire en vroeg ik hem hoe hij het zou aanpakken", vertelt De Poel. "Dan veerde hij helemaal op. "Ik zou niet achter de politici aan gaan, maar achter de pennenlikkers. Tot in de slaapkamer aan toe" zei hij dan. Als je hem ernaar vroeg was hij terug in dat universum waar hij van hield. Met een lange wapperende jas misstanden achterna reizend."

Zoon

Dat brutale wat Frequin iconisch maakte, was ook een behoorlijke tegenstrijdigheid met wie hij in zijn privéleven was. "Ik herken mezelf daarin. Mensen denken dat je zo bent als op beeld, dat je een grote bek hebt. Maar in wezen was Willibrord een hele lieve man met een hart van goud", aldus Ratelband. Ook De Poel herkent dat. "Ik ken niemand met zoveel tegenstrijdige karaktertrekken. Hij was een onmogelijke, lieve, rare, bijzonder, om van te houden man."
Ratelband is van plan om zijn volgende kind naar Willibrord Frequin te vernoemen. "Dat heb ik hem ook nog kunnen vertellen. Dat was heel emotioneel. Het komt echt uit mijn hart. Mijn zoon vernoem ik naar hem als nagedachtenis." De draagmoeder van zijn zoon is over twee maanden uitgerekend.
Zie ook: