Rijk van Nijmegen

Nieuwe woningen 'schoppen deuk' in Nijmeegse boterfabriek

Het gebouw van de boterfabriek uit 1881.
Het gebouw van de boterfabriek uit 1881. © RN7
NIJMEGEN - In de voormalige boterfabriek Batava in Nijmegen komen appartementen. De gemeente Nijmegen heeft een akkoord gesloten met vastgoedontwikkelaar MWPO voor de fabriek en het omliggende terrein. De fabriek op de hoek van de Voorstadslaan en de Weurtseweg stond al meerdere jaren leeg, meldt RN7.
Er komen huurwoningen in de middenhuur en hoger. Dit zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs tussen 752 en ongeveer 1.000 per maand. Dat was het prijspeil in 2021.
Het oudste gedeelte van het gebouw, uit 1881, wordt gerenoveerd tot 25 appartementen. Het nieuwere deel uit jaren zeventig wordt gesloopt. Daar komen vijf woongebouwen, met lofts, appartementen en maisonnettes.
De tekst gaat verder onder de video:
Verder krijgt het terrein een ontmoetingsruimte en een ondergrondse parkeergarage. De projectontwikkelaar beschrijft de ontmoetingsruimte als 'een plek waar bewoners en buurtgenoten activiteiten organiseren of gezellig langsgaan voor een kopje koffie'. De parkeergarage is alleen voor de bewoners, bezoekers kunnen parkeren op een bovengelegen parkeerterrein.
Totaal komen er 84 parkeerplekken. Buurtbewoners vrezen dat dit niet voldoende is. De vastgoedontwikkelaar denkt van wel.
De sloop begint binnenkort, gevolgd door bouwwerkzaamheden eind van het jaar. Naar verwachting wordt de vernieuwde Boterfabriek eind 2024 opgeleverd.