Arnhem en omstreken

Plan van gemeente om huizen op te kopen stuit op verzet in Arnhemse raad

'Gooi Plattenburg niet plat', is het credo van de bewoners van de buurt achter station Presikhaaf.
'Gooi Plattenburg niet plat', is het credo van de bewoners van de buurt achter station Presikhaaf. © RTV Connect/Arjan Hoefakker
ARNHEM - Een aantal raadsleden in Arnhem stemt volgende week tegen het voorstel dat huiseigenaren in de buurt van treinstation Presikhaaf verplicht bij verkoopplannen hun huis eerst aan de gemeente aan te bieden. Dat meldt mediapartner RTV Connect.
De gemeente Arnhem heeft jaarlijks 25 miljoen euro te besteden voor 'strategische aankopen' zoals koop van woningen via de Wet voorkeursrecht gemeenten. (Wvg). Dat zei wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering over het voorstel van burgemeester en wethouders om het voorkeursrecht te vestigen op tientallen huizen vlakbij het treinstation.

150 huishoudens

Als het voorstel volgende week wordt bekrachtigd door de gemeenteraad dan mogen zo'n 150 huishoudens de komende drie jaar hun huis niet op de vrije markt verkopen, maar moeten ze eerst naar de gemeente.
De wethouder ging in op vragen van raad over dit omstreden voorstel. Raadsleden wilden weten of de gemeente dan ook daadwerkelijk tot koop over kan gaan, ook als alle huizen inderdaad zouden worden aangeboden.
Komende week moet de Arnhemse raad beslissen over de kwestie. Hoewel niet alle partijen hun standpunt prijsgeven, zegt een aantal raadsfracties al tegen te stemmen.
Ik was nog nooit zo overtuigd bij een stemming
Denk Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderen Partij verklaarden woensdag tegen te stemmen. Volgens Coen Verheij (PVV) heeft de wethouder ‘vakkundig alle steun die wij ook maar zouden kunnen geven afgebroken’. Volt Arnhem 'moet nog een goed ei gaan leggen', de komende dagen, aldus Niels Scholten van die partij. De VVD verklaart het voorstel 'volstrekt asociaal’. Rebin Maref: “Ik was nog nooit zo overtuigd bij een stemming.”
Volgens wethouder Bouwkamp is het toepassen van het voorkeursrecht noodzakelijk om voldoende betaalbare woningen te bouwen. Het zou voorkomen dat speculanten de prijs opdrijven. De gemeente wil betaalbare woningen bouwen in het gebied rondom het treinstation, maar zegt dat er 'nog geen plan ligt'.
De besluitvorming wordt spannend voor de huizenbezitters. Zij vrezen grote financiële verliezen.
Zie ook: