Rivierengebied

Jolanda redt verstrikt lammetje uit de wildernis

Jolanda redt verstrikt lammetje uit de wildernis
Jolanda redt verstrikt lammetje uit de wildernis
HEEREWAARDEN - Als Jolanda van de Wetering (56) tijdens haar wandeling ziet dat een lammetje in de problemen is, bedenkt ze zich geen moment. Ze trotseert prikkeldraad en brandnetels om het om hulp roepende dier weer te kunnen herenigen met het moederschaap.
Vriendin Miranda legde de reddingsactie van Jolanda vast:
Jolanda redt lammertje.
"Ik wandel een paar keer per week met vriendin Miranda bij Fort Voorne, vlak bij de Maas in Heerwaarden. Plots horen we een noodkreet van een lam. Het dier blaat alarmerend, we hebben meteen door dat er iets mis is. Het dier zit verstrikt in takken en prikkeldraad en kan geen kant op", vertelt Jolanda.
Ze stroopt de mouwen van haar vest over haar handen, om zo jeukbulten van de brandnetels te voorkomen. En ze stapt over het raster met prikkeldraad.
"Het lam springt nog een keer heel hard tegen het prikkeldraad en kijkt me dan aan met een blik van: ik hoor hier niet, maar ik kan niet weg." Als Jolanda het dier oppakt, stribbelt het nauwelijks tegen. "Ik houd het lam dicht tegen me aan, terwijl ik het lam geruststel: het komt goed, ik ga je bij je mama brengen."

Het geredde lam kijkt nog twee keer om

Met het lam op haar armen, klimt Jolanda de dijk op, naar het stuk waar de andere schapen lopen. Op de dijk hoort ze de andere schapen roepen. Ze zet het verloren schaapje op de grond. Voordat het naar de moeder rent, kijkt het lam nog twee keer om naar haar redder.
"Ga maar naar jouw mama toe", roept Jolanda het lam na. Ze wijst nog eens naar de plek waar ze het moederschaap al hoort roepen om haar kind. Dan rent het lam in een rechte lijn naar de moeder toe en begint meteen te drinken.

Vriendin Miranda legt de reddingsactie vast

"We hebben geen idee hoelang moeder en kind al van elkaar gescheiden waren. Misschien zat het al een paar dagen vast in die wildernis, ik weet het niet."