Gelderse Vallei

Invasie van distelvlinders in onze provincie

De distelvlinder.
De distelvlinder. © ANP
WAGENINGEN - Nederland wordt momenteel overspoeld door distelvlinders. Projectleider Kars Veling van de Vlinderstichting spreekt van een invasie. Ook in Gelderland hebben veel mensen het insect volop waargenomen.
De vlinder is oranje van kleur met zwart aan de uiteinden van de vleugels met daarin witte stippen. De trekvlinder komt elk voorjaar uit Afrika naar ons land. “Er zijn jaren dat hij nauwelijks wordt gezien en topjaren dat het één van de meest gemelde vlinders is. Wordt dit weer zo’n topjaar?”, vraagt de projectleider van de Wageningse stichting zich af.
Wordt dit weer een topjaar?
Vrijwel elke dag in mei werden meldingen gedaan van distelvlinders. “Maar vanaf vorige week namen de aantallen snel toe”, stelt de Culemborger. “In het weekend werden vele honderden distelvlinders gezien en doorgegeven op de waarnemingsportalen.” Ongeveer 250 Gelderlanders hebben deze maand op waarneming.nl een melding gedaan.
De vlinders komen tijdens de lange reis allerlei gevaren tegen. Veling: “De trekomstandigheden zijn dit jaar blijkbaar gunstig.” De vlinders leven op allerlei distelsoorten en kruiden. Als ze hier zijn, planten zich voort en sterven dan.