Arnhem en omstreken

Kandidaat-wethouder voor Arnhem is getrouwd met wethouder uit Renkum

Mark Lauriks en Marinka Mulder.
Mark Lauriks en Marinka Mulder. © Eigen foto/Berry de Reus (beeldbewerking Omroep Gelderland)
ARNHEM - Mark Lauriks is de wethouderskandidaat voor de PvdA in Arnhem. Dat bevestigt fractievoorzitter Giovanni Visser. Lauriks is getrouwd met de Renkumse PvdA-wethouder Marinka Mulder. Wat de vrij unieke situatie van twee getrouwde wethouders uit buurgemeenten oplevert.
Lauriks was eerder onder meer voorzitter van de lokale PvdA-afdeling en tot aan dit moment bij de gemeente in dienst als adviseur van de Arnhemse burgemeester en partijgenoot Ahmed Marcouch. Hij zegt trots te zijn dat de partij hem voordraagt als wethouder van 'de mooiste stad van Nederland'. "Als geboren en getogen Arnhemmer vind ik het een grote eer om mij op deze manier voor de stad te mogen inzetten."
Lauriks wil in het bijzonder opkomen voor die mensen voor wie Arnhem 'niet of niet meer die mooie stad is'. "Omdat zij niet rondkomen, of onzeker zijn over hun toekomst."

Lauriks woont nu nog in Oosterbeek

Volgens de wet moeten wethouders in de gemeente wonen waar zij werken, maar daar kunnen ze een ontheffing voor krijgen. Op dit moment woont Lauriks met zijn echtgenoot Mulder in Oosterbeek. Volgens Visser is het de bedoeling dat hij tijdens deze coalitieperiode weer in Arnhem komt wonen.
Mulder zegt hem daarin te steunen. "We zoeken naar een passende oplossing. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn rol in onze gemeente met dezelfde gedrevenheid en betrokkenheid als de afgelopen jaren kan blijven uitoefenen."

'Huwelijk roept vragen op'

Mulder zegt 'ongelooflijk trots' te zijn op haar man. "Het wethouderschap in de stad waar hij geboren en getogen is, past hem als een handschoen." Zij zegt te begrijpen dat een huwelijk tussen twee wethouders uit buurgemeenten een unieke situatie is die vragen oproept. "Mark en ik hebben hier met elkaar en onze werkomgeving over gesproken. Mark zijn mogelijke portefeuille en die van mij raken elkaar niet op regionaal niveau. Wij zijn transparant als er zich dilemma’s voordoen en spreken hier open over in onze colleges, gemeenteraden en met andere samenwerkingspartners."
Bij haar aanstelling als wethouder heeft Mulder de mogelijkheid dat Lauriks wethouder zou worden kenbaar gemaakt. Daar kwam volgens haar het advies uit dat 'wanneer het zich voordoet dat Mark en ik elkaar tegenkomen in een bestuurlijk overleg ik ervoor moet zorgen dat ieder op de hoogte is van de relatie tussen ons beiden'. "Ik dien daarnaast passend om te gaan met het delen van informatie van de gemeente Renkum die tevens relevant zou kunnen zijn voor de gemeente Arnhem."
Mulder zegt dat zij en Lauriks deze adviezen op zullen volgen. "Deze zijn in lijn met hoe we dat de afgelopen jaren deden toen Mark de bestuursadviseur was van burgemeester Ahmed Marcouch."

Drie mannen, twee vrouwen

Met Lauriks is na Nermina Kundic (D66), Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) en Bob Roelofs (Arnhem Centraal) de vierde wethouderskandidaat bekend van het aankomende college van GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt dat komende woensdag gepresenteerd moet worden. Tot zover dus twee mannen en twee vrouwen in het zevenkoppige wethoudersteam.
Daar wordt vanuit Volt in elk geval een man aan toegevoegd, al is de naam nog onbekend. Fractievoorzitter Niels Scholten geeft toe overwogen te hebben het zelf te doen, maar is tot de conclusie gekomen dat hij beter van meerwaarde kan zijn in de gemeenteraad. De kandidaat die hij naar voren zal schuiven, is een man met politieke ervaring in de regio, geeft Scholten als tip.