Gelderse Vallei / Liemers

Van lokaal bedrijf tot multinational: de één blijft klein terwijl de ander groeit

De machines van Royal Eijkelkamp in actie.
De machines van Royal Eijkelkamp in actie. © Omroep Gelderland
KOOTWIJKERBROEK/GIESBEEK - Bij het éne bedrijf gaan werknemers de hele wereld over, terwijl het andere bedrijf op Nederlandse bodem blijft. De werknemers van Royal Eijkelkamp uit Giesbeek zijn internationaal actief, rietdekker Eddy Schut uit Kootwijkerbroek werkt alleen lokaal. Maar ze hebben één ding gemeen: het zijn familiebedrijven.
In een nieuw seizoen van het tv-programma FaMilie BV gaan we opzoek naar familiebedrijven in onze provincie. Royal Eijkelkamp is gespecialiseerd in bodemonderzoek, en doet dat over de hele wereld. Het begon in 1911 met een smederij, en ging vervolgens generatie op generatie over. Inmiddels is Hugo Eijkelkamp aan de beurt, maar vader Fons is nog steeds actief. Hij legde in de jaren '80 de focus op het bodemonderzoek. "Het was toen wel anders", vertelt hij. "We hadden minder producten. Tot een diepte van zeven meter vonden we al heel diep. Tegenwoordig is tweehonderd meter al te doen."

Nieuwe generatie

Het overnemen van het bedrijf van je vader gaat niet zomaar. Het ging beetje bij beetje, legt Fons uit. "Het stokje overnemen klinkt nogal definitief. Maar het is eigenlijk een geleidelijk proces. Zo doe ik dat met mijn zoon nu ook. Het is nooit een hard moment geweest." Hij volgde een technische studie en wilde graag bij het bedrijf werken. "Maar wel met de focus op grond en water. Dat dat later zo'n grote rol ging spelen had ik niet kunnen bedenken.
Lees verder onder de foto...
Rietdekker Eddy Schut in actie.
Rietdekker Eddy Schut in actie. © Omroep Gelderland
Het overnemen van het bedrijf gebeurde ook bij de familie Schut uit Kootwijkerbroek. X is de zesde generatie in het rietdekkersbedrijf. In 1865 begon Hermanus Schut voor zichzelf. Generaties later werd het een bedrijf met zo'n veertien medewerkers in dienst. Eddy schut pakt het inmiddels wat kleiner aan.
Door de jaren heen is er veel veranderd. Eddy stelt hoge eisen aan het riet wat hij gebruikt om de daken mee te dekken. "Het moet door een keuring heen", legt hij uit. "Het riet komt tegenwoordig veel uit China. De natuur in Nederland is zo aan het veranderen. Het weer is te mooi voor het riet. Daardoor voldoet het niet meer."
Bekijk hieronder de hele aflevering van Fa. Millie BV.
Fa. Milie BV - Familie Eijkelkamp en Familie Schut